scroll down

Rješenja

Cloud

Tvrtka STORM Computers jedan je od pionira Cloud tehnologija u Republici Hrvatskoj. Nakon godina iskustva u implementaciji i održavanju računalnih mreža i infrastruktura nekih od vodećih tvrtki, banaka...

Zatvori
Aplikativna rješenja

Pametne učionice

Projekt Škole 2.0 započeo je s radom početkom 2012. godine, kao nastavak CARNetovog uspješnog projekta e-Otoci. Radi se o edukativnom projektu koji će korištenjem naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija ponuditi prikladan edukacijsko tehnološki okvir, shodno specifičnim potrebama svake odabrane škole.

Projekt Škole 2.0 predstavlja okosnicu e-obrazovanja u Hrvatskoj, veliki iskorak ka budućnosti obrazovanja. E-obrazovanje omogućuje izvođenje obrazovnog procesa uz korištenje multimedije i interneta u svrhu poboljšanja kvalitete učenja. Cilj projekta je povezati što veći broj škola na brzu internet vezu i uz pomoć novih tehnologija pružiti kvalitetnije obrazovanje te bolju povezanost škola međusobno.

Obrazovni ciljevi definirani su i samom odlukom Vlade RH, tako i u skladu s nacionalnom strategijom za obrazovanje te u skladu s Hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom (HNOS):

 • Podizanje kvalitete obrazovanja u školama u ruralnim područjima
 • Izoliranim školama s nedostatkom opreme omogućiti da pomoću odgovarajućih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i alata pruže djeci obrazovanje u skladu s nacionalnim standardima
 • Izobrazba nastavnika za rad u nastavi korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije i inovativnih alata i metoda
 • Uključivanje sudionika obrazovnog procesa u e-zajednicu

Kako bi nastavnici bili spremni za provođenje online nastave bilo je potrebno educirati određeni broj nastavnika putem e-Learning akademije i na taj način im osigurati da budu samostalni kreatori online nastave na školi. Nadalje, osmišljeni su edukacijsko tehnološki modeli (ETM) rađeni u suradnji s vanjskim suradnicima – nastavnicima, koji su već implementirali tehnologiju u svojoj nastavi i imaju određeno praktično iskustvo i povratnih informacija od samih škola. Cilj je omogućiti nastavnicima što bolju međusobnu komunikaciju kroz konkretne zadatke na kojima surađuju; kako bi mogli razmjenjivati iskustva, dobivati informacije o tijeku projekta kao i sve potrebne materijale.

Sastavni dio sustava su:

 • Uređaji i infrastruktura; bežična mrežna infrastruktura te uređaji koji se koriste za pristup sustavu (tableti, prijenosna računala, interaktivna ploča, server, monitor, videoprojekcijska i videokonferencijska oprema)
 • Softversko rješenje putem kojeg se omogućuje upravljanje interaktivnom pločom i samim sadržajem koji omogućava profesorima kreiranje nastavnog sadržaja te dijeljenje istoga sa ostalim profesorima. Softversko rješenje osim praćenja aktivnosti učenika na računalu, nastavnicima omogućava uključivanje učenika i praćenje njihovog napretka pomoću pametnih, digitalnih aplikacija za učenje. Nastavnici mogu napraviti interaktivne nastavne planove, pokrenuti kviz znanja i provoditi ispitivanje i ankete pomoću funkcionalnosti auto-ocjenjivanja i praćenja rezultata s ciljem dobivanja izvještaja o radu pojedinog učenika.
 • Dodatna oprema za navedene uređaje (tipkovnica za tablet računalo, modul za monitor (PC), zaslon osjetljiv na dodir koji zajedno s monitorom čini interaktivnu ploču, sustav za istovremeno punjenje većeg broja tablet računala)
 • Softver za upravljanje i nadzor mobilnih uređaja
 • Nastavni sadržaj i edukacije

Sustav omogućuje:

 1. Nastavnicima:
  • Nadzor učeničkih aktivnosti i praćenje napretka
  • Stvaranje interaktivnih nastavničkih planova sa zajedničkim sadržajem
  • Kreiranje i pokretanje kvizova, testova ili anketa u realnom vremenu te istovremeni uvid u rezultate učenika
  • Efikasnije upravljanje
  • Stvaranje okoline suradnje
 2. Učenicima:
  • Kreativnost, suradnju i primjenu vještine kritičkog razmišljanja
  • Jednostavan pristup nastavnim materijalima, kvizovima i prezentacijama
  • Mogućnost kontakta s nastavnikom bez ometanja ostalih učenika u razredu
 3. IT administratorima:
  • Udaljen pristup za nadgledanje i pristupanje računalima
  • Postavljanje sigurnosne politike i funkcionalnost upravljanja politikom zaštite
  • Jednostavnu podršku nastavnicima

Bring-Your-Own-Device (BYOD) je rastući trend u obrazovanju; osim uređaja koji se nalaze u školama, učenici su u mogućnosti donijeti svoje uređaje. Sustav je kompatibilan i s postojećom infrastrukturom škole i uređajima koje učenici donose od kuće. Uređaji će u potpunosti raditi jedni s drugima neovisno radi li se o Windows, iOS ili Android operativnom sustavu.

STORM Computers je u projektu interaktivne nastave implementirao mrežu u brojnim školama diljem RH. U tim su školama sve učionice i zbornice pokrivene bežičnom mrežom kako bi se omogućilo nesmetano korištenje rješenja. Također, tvrtka sudjeluje u postavljanju i dizajnu samog rješenja kao i implementaciji istoga te edukaciji nastavnika i administratora škole. Time potvrđujemo svoj cilj podizanja digitalne kompetencije, ulažući u razvoj digitalizacije i povezivanja škola u sveobuhvatnu mrežu stalne suradnje i protoka informacija - stvarajući novu dimenziju obrazovanja za sve.

STORM demo učionica

U mogućnosti smo vam pružiti iskustvo pametne učionice kroz simulaciju interaktivnog nastavnog programa. Učionica se nalazi na lokaciji u Zagrebu, no po potrebi moguće je organizirati demonstraciju interaktivne nastave na lokacijama po dogovoru.

Aplikativna rješenja

Classroom Manager

Današnji trendovi zahtijevaju sve veću uporabu tehnologije u nastavi ali i mogućnost upravljanja kako samim uređajima učenika tako i samim sadržajem.

Classroom Manager osigurava nastavnicima povećanje učinkovitost prijenosa znanja korištenjem tehnologije. Rješenje sadrži niz alata i mogućnosti koje su razvijene u suradnji upravo s nastavnicima kako bi se pojednostavilo korištenje te omogućila što bolja integracija u nastavu. Nastavnici i njihovi asistenti mogu upravljati uređajima učenika i voditi ih kroz nastavni sadržaj s jednog mjesta tj. sa svojeg centralnog uređaja. Ujedno mogu pomoći učenicima da ostanu fokusirani na predavanje uz pomoć niza funkcionalnosti poput nadzora ekrana učeničkih uređaja, kontrole korištenja aplikacija, Internet stranica, ispisa i drugih funkcionalnosti. Kao pomoć svladavanju sadržaja nastavnici i učenici mogu kreirati studentski dnevnik u digitalnom obliku te koristit čitav niz alata za ciljano testiranje učenika kao što su kviz znanja, ankete učenika, pitanja i odgovori i dr.

Dodatno, Classroom Manager nudi mogućnost korištenja zasebne aplikacije za tehničare i administratore, koja pruža pregled i upravljanje svim uređajima unutar škole te korištenje dodatne aplikacije za pomoć pri vođenju nastave koju mogu koristiti asistenti unutar učionice kako bi se što bolje i detaljnije pratio rad učenika.

U školama se učestalo mogu naći različita miješana okruženja u kojima se nalaze stolna računala, prijenosna računala i tableti, što otežava kreiranje plana nastave, njenog sadržaja te samu uporabu opreme tijekom nastave. Uz navedene izazove, učenici donose svoje uređaje koje bi mogli koristiti ili ih žele koristiti za praćenje nastavnog sadržaja što stvara dodatne probleme. Classroom Manager rješenje predstavlja jedinstveno i centralizirano rješenje za sve vodeće platforme tj. operacijske sustave (Windows, Android, Mac, iOS, Linux, Chrome OS i Kindle).

Classroom Manager je izgrađen na funkcionalnostima koje pomažu izgraditi i održati najbolju praksu/način prijenosa znanja na učenike. Rješenje je jedinstveno jer objedinjuje učenički digitalni dnevnik zajedno s funkcionalnošću „Pitanja i odgovora“ za brzo i učinkovito ispitivanje i ocjenjivanje učenika.

Ocjenjivanje: "Pitanja i odgovori"

Funkcionalnost „Pitanja i odgovori“ je namjenski kolaboracijski alat koji nastavnicima omogućava davanje naglaska na ključne točke predavanja kao i mjerenje i ocjenu razumijevanja nastavnog sadržaja učenika još tijekom samog predavanja.

Samo rješenje prati najbolju praksu za kontinuiranom provjerom znanja omogućavajući nastavnicima usmeno postavljanje pitanja učenicima kako bi provjerili razumijevanje nastavne materije, uključivanje novih načina ispitivanja (npr. „Basketball questioning”) te praćenje nagrada za pojedince i po potrebi za grupe učenika.

Načini ispitivanja mogu biti sljedeći:

 • Najbrži odgovor:
 • Nakon postavljenog pitanja učenicima, nastavnik definira vrijeme potrebno za odgovor učenika. Nakon isteka vremena za razmišljanje, učenici koji znaju odgovor vrše prijavu putem svojih uređaja dok nastavnik na svom uređaju prati redoslijed prijava. Nastavnik zatim odabire učenike koji su se najbrže prijavili te postavlja pitanje učeniku koji se prvi prijavio. Odgovor može biti odmah ocijenjen kao točan i netočan. Po potrebi, pitanje o točnosti odgovora može biti proslijeđeno sljedećem prijavljenom učeniku. Nakon točnog odgovora učenik ili učenici mogu biti nagrađeni zvjezdicom ili im prethodno zarađena zvjezdica može biti oduzeta.

 • Unesi odgovor:
 • Nastavnik u sustav za upravljanje nastavom unosi odgovor na pitanje koje će biti postavljeno učenicima. Nakon postavljenog pitanja, učenici na svojim uređajima unose odgovor. Rezultat ispravnosti odgovora prikazuje se u realnom vremenu na nastavničkom uređaju. Učenik ili učenici mogu biti nagrađeni zvjezdicom ili im prethodno zarađena zvjezdica može biti oduzeta.

 • Nasumični odabir:
 • Sustav nasumično odabire učenike kojima nastavnik zatim može postaviti pitanje.

 • Grupni rad:
 • Učenici se grupiraju kako bi im se omogućio timski rad ali i timsko natjecanje za nagradu - zvjezdicu. Članovi grupa mogu biti nasumično odabrani ili se ostavlja učenicima mogućnost prijave u grupu čijim članom žele biti. Svaki učenik unosi svoj odgovor na postavljeno pitanje, a pobjednik je grupa koja ima najviše točnih odgovora što je i vidljivo u realnom vremenu na nastavničkom uređaju.

 • Ocjenjivanje kolega:
 • Učenike se potiče dati svoje mišljenje na odgovor koji je na netom postavljeno pitanje dao njihov kolega. To čine odabirom točnog ili netočnog odgovora na svojem uređaju. Nastavnik na svom uređaju vidi rezultate u realnom vremenu.

 • Digitalni dnevnik:
 • Tijekom nastave sva odgovarajuća dokumentacija vezana za nastavni predmet može biti spremljena i pohranjena u .PDF formatu. Na taj je način omogućena dostupnost nastavnog materijala svim učenicima kao i mogućnost dijeljenja sa onima koji trenutno nisu prisutni na nastavi.

  Digitalni dnevnik nastavnicima omogućava mjesto za pohranu sljedećih aktivnosti koje su dostupne za korištenje nastavniku i učenicima tijekom nastavnog sata:

  • Detalji i ciljevi nastavnog sadržaja
  • Bilješke nastavnika, kao i bilješke samih učenika
  • Prezentacije, nastavni sadržaj, zadaci i radovi odrađeni na nastavnom satu
  • Rezultati anketa
  • Snimke zaslona s digitalne ploče
  • Rezultati ispita znanja
  • Internet adrese stranica korištenih tijekom nastave
  • Kopije razgovora u digitalnom obliku (chat) koje su se događale tijekom nastave

  Digitalni dnevnik pojednostavljuje rad nastavnika uključujući:

  • Ikonu na alatnoj traci “Tutor Toolbar” za uvid u status korištenja digitalnog dnevnika
  • Dodatak imenovanih poglavlja u digitalnom dnevniku
  • Uključivanje registra učenika unutar digitalnog dnevnika
  • Automatsko kreiranje oznaka na temelju nastavničkih poglavlja
  • Sinkronizacija dnevnika, ukoliko učenik propusti određenu stavku ista može biti umetnuta u ispravno poglavlje iz nastavničkog dnevnika
  • Prilagodba/Branding dnevnika identitetom škole (logotip, ...)
 • Ankete učenika:
 • Jednostavno anketiranje učenika omogućava brz i pouzdan način provjere usvojenosti znanja učenika vezanih za odrađeni nastavni sadržaj. Ankete se mogu kreirati koristeći postojeće predloške, odnosno već unaprijed definirana pitanja i odgovore što omogućava brzo postavljanje pitanja te trenutni uvid u sve odgovore i sažetak/izvještaj za cijeli razred. Shodno dobivenim rezultatima moguće je kreirati grupe učenika. Jednako tako, rezultate je ankete moguće prezentirati cijelom razredu.

 • Testovi znanja i kvizovi za učenike:
 • Aplikacija za kreiranje testova znanja omogućava kreiranje pitanja i odgovora koja mogu uključivati tekst, slike, audio i video. Sama se pitanja pohranjuju u bazu podataka koju je naknadno moguće dijeliti. Pitanja tj. odgovori mogu biti raznoliko koncipirani. Na raspolaganju je osam različitih stilova; od pitanja s mogućnošću odabira jednog ili više odgovora, pitanja s mogućnošću uparivanja odgovora, pitanja s mogućnošću jednostrukih i višestrukih točno - netočno odgovora do postavljenih pitanja s mogućnošću davanja odgovora u pravilnom redoslijedu.

  Nastavnik prilikom kreiranja sam određuje granice za određene ocjene (npr. preko 75% = odličan). Sam je napredak i uspješnost učenika vidljiv u realnom vremenu na nastavničkom računalu. Testovi znanja kreću i završavaju u isto vrijeme tako da svi učenici imaju isto vrijeme za rješavanje.

  Na kraju testa nastavnik može prikazati pojedinačni rezultat testa svakom učeniku i po potrebi prikazati točne odgovore kako bi učenici shvatili gdje su pogriješili te ujedno ponovo utvrdili taj dio gradiva.

Aplikativna rješenja

Prodaja i naplata

Samouslužni uređaji za automatizaciju procesa prodaje i naplate

Samouslužni uređaji tvrtke STORM Computers jedinstvena su rješenje na domaćem tržištu koja, s jedne strane štede vrijeme i resurse pri obavljanju jednostavnih procesa, dok s druge povećavaju produktivnost tvrtki. Visoka djelotvornost uređaja jamstvo su višestrukog povrata uloženih sredstava, a korisnicima omogućavaju fokusiranje na druge aspekte poslovanja. Svojom mogućnošću prilagodbe internim procesima tvrtke, bez obzira na sektor ili opseg djelovanja, ovi su se uređaji pozicionirali u sam vrh ponude novih rješenja te predstavljaju jedan od glavnih trendova u uslužnoj industriji.

Osnovna funkcija samouslužnih uređaja je automatiziranje procesa prodaje i naplate na prodajnim mjestima. Ipak, ono što uređaje tvrtke STORM Computers, jednog od vodećih sistem integratora u Republici Hrvatskoj, izdvaja od konkurencije jest mogućnost nadogradnje uređaja novim funkcionalnim rješenjima, sukladnim potrebama tvrtke. Također, jedna od značajnih karakteristika uređaja jest i brzina izvršavanja transakcija - prosječno vrijeme naplate ili prodaje jednostavnih usluga kao što su vozne karte ili ulaznice, iznosi oko pola minute, što znatno skraćuje uobičajene procedure čekanja.

Samouslužni uređaj tvrtke STORM Computers odlikuje se i automatskim praćenjem svih djelatnosti, što je od velike važnosti za vrste usluga koje uključuju financijske transakcije. Ovakvi uređaji smanjuju potrebu za ljudskim faktorom, što štedi resurse i pomaže u preusmjeravanju zaposlenika u druge segmente poslovanja.

Cloud rješenja

Cloud

Tvrtka STORM Computers jedan je od pionira Cloud tehnologija u Republici Hrvatskoj. Nakon godina iskustva u implementaciji i održavanju računalnih mreža i infrastruktura nekih od vodećih tvrtki, banaka i telekom operatera u državi, tvrtka je kao jedan od strateških ciljeva svog poslovanja u narednim godinama odredila razvoj tehnologija u oblaku te je još 2013. godine pokrenula izgradnju vlastitog podatkovnog centra. STORM podatkovni centar kapaciteta je 60 komunikacijskih ormara, a bazira se na redundantnim sustavima napajanja, rashlađivanja, besprekidnog napajanja i generatoru. Ono što izdvaja STORM podatkovni centar od pružatelja sličnih usluga računalnih tehnologija u oblaku prije svega je znanje i iskustvo velikog sistem integratora, pri čemu male i srednje velike tvrtke dobivaju u najam rješenja kakva su do sada bila rezervirana isključivo za velike tvrtke, obzirom da su za takvu razinu usluge i dostupnosti bile potrebne vrlo velike investicije u stručnjake i opremu.

STORM podatkovni centar nudi vrlo širok asortiman rješenja i usluga u oblaku, od najma administrirane virtualne poslužiteljske infrastrukture, rješenja za sigurnosnu podatkovnu pohranu, rješenja za oporavak od katastrofe, desktop-as-a-service rješenja pa sve do rješenja hibridnih Cloud modela, za koje se smatra kako će postati najrašireniji oblik isporuke usluga tehnologija u oblaku. Također, u mogućnosti smo ponuditi i usluge najma programske podrške, poput poslovno-informacijskih sustava ili rješenja za upravljanje dokumentima.

Osim usluga najma STORM infrastrukture, nudimo i usluge projektiranja, implementacije i održavanje podatkovnih centara tvrtkama koje žele zadržati vlastitu infrastrukturu. Zahvaljujući iskustvu stečenom tijekom izgradnje i održavanja vlastitog podatkovnog centra, naši su korisnici u mogućnosti dobiti ekspertizu koja pokriva sve faze izgradnje i produkcije te optimizacijom osigurati određene uštede uz visoku dostupnost sustava u radu.

Cisco Energy Management Cloud Cisco Meraki Managed Cisco Umbrella Cisco WebEx Cloud
Samouslužni interaktivni uređaji

Hospital Cube

Hospital Cube - Automatizirana kontrola, upravljanje i izdavanje lijekova.

Što je Hospital Cube

Predstavljajući ključni dio sustava upotrebe lijekova, Hospital Cube je automatizirani uređaj za izdavanje te skladištenje lijekova u strogo čuvanim uvjetima. Radi se o uređaju koji ima nadzor nad količinom lijekova u stvarnom vremenu uz sinkronizaciju s postojećom infrastrukturom i poslovnim informacijskim sustavom. Uređaj pruža hermetički zatvoren okoliš pružajući lijekovima zaštitu od utjecaja vanjskih čimbenika, a ujedno i adekvatno skladištenje prema postavljenim standardima skladištenja lijekova. Glavno obilježje uređaja je velika sigurnost, kako putem kontrole pristupa tako i sustavom obavještavanja i stroge kontrole izdavanja čime se onemogućava pristup neautoriziranim osobama. Sustav zaštite predstavlja pravovremeno obavještavanje o minimalnim količinama lijekova u uređaju prema nadležnim osobama kao i alarmiranje o svakom otvaranju uređaja i neovlaštenom premještanju ili krađi. Hospital Cube predstavlja napredni sustav, kao korak naprijed u smjeru standardizacije procesa i prihvaćanja normativnih standarda u zdravstvenom sektoru.

Kako je nastala ideja za razvoj rješenja

Ideja za razvoj rješenja nastala je kroz razgovor sa zdravstvenim sektorom, kao i praćenjem ICT trendova u zdravstvu. Kroz razgovor sa zdravstvenim sektorom zaključili smo da bolnice imaju pisanu politiku po pitanju sigurnog skladištenja lijekova shodno preporukama proizvođača kao i rukovanja, sigurnosti i raspoloživosti lijekova na skladištu. Nedostatak rješenja za probleme poput nekontroliranih uvjeta čuvanja lijekova te nekontroliranog izdavanja lijekova, potaknulo nas je za stvaranjem vlastitog standardiziranog procesa kontrole izdavanja lijekova, skladištenja istih te provođenja sustava obavještavanja i nadzora. Fenomen automatiziranih sustava rastući je trend u brojnim svjetskim industrijama. Primjena Hospital Cube rješenja u bolnicama, rezultirala bi točnom i učinkovitom kontrolom izdavanja i pravilnim rukovanjem lijekova. Osigurale bi se uštede kroz smanjenje zaliha i potrošnje, bolje upravljanje informacijama te naposljetku bolja učinkovitost u medicinskoj usluzi pacijentima.

Problematika

 • Neadekvatno skladištenje lijekova i ne praćenje propisanim uvjeta proizvođača lijekova, vodi do oštećenih i zastarjelih lijekova rezultirajući sa nedostatkom lijekova i otkazanom medicinskom uslugom prema pacijentima
 • Neautorizirani pristup, izdavanje i manipulacija lijekovima bez uvida u trenutne zalihe lijekova
 • Nemogućnost praćenja zadužena po lijeku
 • Veliki operativni troškovi u nekorištenim i zastarjelim lijekovima

Benefiti/Karakteristike

 • Hrvatski proizvod
 • Sigurnost izdavanja kroz kontrolu pristupa i identifikaciju otiska prsta
 • Osigurana kvaliteta skladištenih produkata kroz hermetički zatvoren okoliš
 • ERP sinkronizacija sa postojećom IT infrastrukturom i poslovnim sustavom korisnika
 • Uvid u stvarne zalihe uz pravovremeno obavještavanje o minimalnim količinama
 • Sigurnost i sustav zaštite uz 24/7 nadzor i izvještavanje
 • Vlastiti sustav zaštite kroz dojavu o svakom neautoriziranom pristupu i manipulaciji uređajem

Namjena

 1. Bolnice i medicinske ustanove: Hospital Cube kao automatizirano rješenje koje pruža kontrolu i upravljanje nad skladištenjem i izdavanjem lijekova u bolnicama i medicinskim ustanovama
 2. Turizam i ugostiteljstvo: Hospital Cube kao mini priručna ljekarna smještena u hotelima i smještajnim kapacitetima, pružajući dodatnu uslugu za goste u obliku in-house rješenja za kupnju bezreceptnih lijekova u državama gdje je to legalizirano
 3. Hot-spot lokacije: Hospital Cube kao samouslužna priručna ljekarna smještena na hot-spot lokacijama za kupnju bezreceptnih lijekova. Također, rješenje može biti efikasno za lokacije poput otoka i mjesta udaljenih od većih gradova s nedostatkom ljekarni te zračnim lukama
Samouslužni interaktivni uređaji

Platomat

Uređaj za samonaplatu računa korisnika – Platomat

Platomat je samouslužni uređaj namijenjen automatiziranju procesa naplate računa. Osnovne karakteristike

 • Uređaj je izrađen od komponenti visoke pouzdanosti i prema industrijskim standardima.
 • Sve komponente sustava imaju visoku pouzdanost te kao cjelina osiguravaju neometano i sigurno izvršavanje korisničkih transakcija.
 • Svi uređaji u sustavu su kontrolirani kroz programsku podršku kroz koju se vrši i stalna provjera popunjenosti uređaja novcem.
 • Branding uređaja po zahtjevu korisnika
 • Plaćanje gotovinom i/ili karticama

Platomat sadrži uređaj za povrat novca kapaciteta 2000 novčanica, uređaj za povrat novca čiji je kapacitet spremišta 800 kovanica, pisač potvrde o plaćanju, bar-code čitač te uređaj za plaćanje putem debitnih/kreditnih kartica i beskontaktno plaćanje. Centar uređaja je 23” anti- vandal touch screen monitor.

Prednosti

 • Smanjeni troškovi kroz smanjenu opterećenost zaposlenika, efikasnije upravljanje ljudskim resursima te automatiziranje operativnih zadataka.
 • Zadovoljstvo korisnika očituje se brzinom usluge, skraćenim vremenom čekanja te dostupnosti 24/7/365.
 • Sigurnost je zajamčena zahvaljujući walk-away upozoravanju, centralnoj upravljačkoj konzoli, sustavu koji je sinkroniziran s korisničkom mrežom te jednostavnoj integraciji s lokalnim IT sustavom
 • Efikasnost osigurava brzina i jednostavnost izvršavanja plaćanja računa
 • Jednostavna implementacija i upravljanje
Samouslužni interaktivni uređaji

Uređaj za prodaju karata

Samouslužni uređaj za prodaju karata

Ovaj samouslužni uređaj s jednostavnim korisničkim sučeljem, sastavljen od visoko-pouzdanih komponenti napravljenih prema industrijskim standardima, namijenjen je automatiziranju procesa prodaje karata/ulaznica na frekventnim lokacijama u režimu 24x7.

Osnovne karakteristike

 • Metalno kućište u anti-vandal varijanti
 • Konstrukcija izrađena od kvalitetnog pocinčanog lima elektrostatski plastificiranog antibakterijskom bojom
 • Izgled kućišta prilagodljiv po željama i potrebama korisnika
 • Platforma za integriranu komunikaciju s korisnicima
 • Opcije plaćanja putem novčanica i kovanica, uz mogućnost ugradnje uređaja za opciju naplate putem debitnih/kreditnih kartica ili beskontaktno plaćanje

Prednosti

 • Rasterećenost osoblja
 • Smanjeni redovi
 • Povećanje zadovoljstva korisnika
 • Mogućnost prikazivanja ciljanih marketinških materijala i informacija u vremenu dok se uređaj ne koristi
 • Branding uređaja po željama i potrebama korisnika
 • Multijezičnost platforme

Proces kupovine karata

Nakon dodirivanja ekrana, korisnik dobiva kratke upute o načinu korištenja uređaja. Cijeli proces kupovine karte je realiziran kao „state-event“ proces čime je postignuto sljedeće:

 • Velika sigurnost transakcija
 • Naknadna mogućnost analize i provjere podataka za svaku pojedinačnu transakciju
 • Mogućnost naknadne statističke obrade ponašanja korisnika prilikom plaćanja

Svaka transakcija je posebno zabilježena, s vremenom početka i kraja, apoenima novčanica i kovanica koji su ušli u uređaj, kao i apoenima koji su izašli iz uređaja.Ispis karte se vrši termo ispisom putem pisača ugrađenog u uređaj.

Samouslužni interaktivni uređaji

Digital signage

Digital signage charging station

Digital Signage znači pružanje informacija koje su namijenjene određenoj ciljnoj skupini na određenom mjestu u određeno vrijeme. Uređaj radi na daljinu, interaktivno ili ne-interaktivno, preko digitalnih zaslona koristeći relevantan sadržaj.

Osnovne karakteristike

 • Platforma za upravljanje marketinškim sadržajem
 • Plasiranje poruka o proizvodima i/ili uslugama ciljanoj publici
 • Co-branding platforma
 • Napajanje za pametne uređaje (mobitel, tablet, prijenosno računalo)
 • Mogućnost instalacije na zid ili samostojeći
 • Prilagodba unutarnjim i/ili vanjskim prostorima
 • Postavljanje uređaja na frekventnim lokacijama

Primjena

Idealno za primjenu na visoko frekventnim mjestima:

 • Hoteli
 • Restorani
 • Sportski klubovi
 • Obrazovne ustanove
 • Shopping centri
 • Zdravstvene ustanove
 • Autobusni/željeznički kolodvori
Poslovna rješenja

Poslovno upravljanje

Rješenje za poslovno upravljanje – Microsoft Dynamics NAV

Poslovni sustav važan je za učinkovito planiranje i upravljanje poslovanjem svake tvrtke. Bez obzira na veličinu, danas svaka tvrtka treba sustav menadžerskog izvještavanja, podršku za planiranje, upravljanje financijama, knjigovodstvom, sustav za praćenje ljudskih potencijala te obračun plaća i sl.

Microsoft Dynamics NAV je jedan od vodećih ERP poslovnih sustava za upravljanje poslovanjem za male, srednje i velike tvrtke te je posebno prilagođen našem tržištu i zakonskim propisima Republike Hrvatske.

Naš je cilj korisnicima ponuditi kvalitetan poslovni sustav, sustav koji će im omogućiti povećanje produktivnosti, smanjenje troškova, bolju komunikaciju s kupcima, integraciju svih funkcija poslovnog sustava u jednu cjelinu što je temelj za kvalitetan dobavni lanac i e-poslovanje.

Zadnjih 15 godina uspješno ostvarujemo postavljeni cilj kroz Microsoft Dynamics NAV poslovni sustav te razvoj vlastitih dodatnih/add-on rješenja. Neke od značajki Microsoft Dynamics NAV rješenja su: fleksibilnost, pouzdanost, skalabilnost, stabilnost, jednostavnost za korištenje, jednostavnost prilagodbe te nadogradnje.

Microsoft Dynamics NAV je integrirano rješenje koja osigurava podršku za sve poslovne procese, specijaliziran za različite industrijske vertikale.

Segmenti Microsoft Dynamics NAV rješenja

 • Financije i računovodstvo
 • Proizvodnja
 • Distribucija/Nabava
 • Poslovna inteligencija i izvješćivanje
 • Prodaja i Marketing
 • Ljudski Resursi
 • Upravljanje Projektima
 • Upravljanje Servisima
 • Integracija sustava sa drugim aplikacijama

Microsoft Dynamics NAV2015 – NAV2016

Inačica Microsoft Dynamics NAV2015 donijela je velik tehnološki skok u odnosu na prethodnu verziju, glavna značajka ove verzije je prilagođenost uređajima s ekranom osjetljivim na dodir te mogućnost izrade poslovnih izvještaja. Dolaskom inačice Dynamics NAV-a 2016 dostupni su RTC, tablet, mobilni te web klijent. Cilj ove inačice je osigurati podršku za svakodnevnu upotrebu već poznatog RTC sučelja. WEB klijent namijenjen je svima koji poslovni sustav koriste povremeno, korisnicima koji često putuju osigurana je mogućnost korištenja mobilnog klijenta. Sve funkcionalnosti koje su dostupne u punom RTC klijentu, dostupne su i korisnicima na web, tablet ili mobilnom klijentu. Web klijent inačice NAV2016 donosi više od 50 novosti i poboljšanja. Korisnicima je omogućena promjena jezika klijenta, datuma, regije ili poduzeća. Mogu koristiti i tražilicu putem koje mogu pristupiti bilo kojoj stranici odnosno izvješću u NAV-u. Ova inačica omogućava razne automatizacije procesa, sustav obavještavanja, odobravanja, kreiranje Workflowa, slanje obavijesti kroz sustav ili putem e-pošte.

Microsoft Dynamics NAV danas koristi više od milijun korisnika diljem svijeta. O uspjehu ovog rješenja govore slijedeće brojke:

 • Više od 73.000 klijenata
 • Više od 4.000 certificiranih partnera
 • Više od 2.000 partnerskih add-on rješenja
 • Više od 40 lokaliziranih verzija
Poslovna rješenja

Open ERP/Odoo

O Odoo rješenju

Sve veća modernizacija i brži tempo poslovanja zahtijevaju detaljnije, ali i brže i efikasnije planiranje poslovanja. Veliki trošak licenciranja i održavanja drugih aplikativnih rješenja dovelo je do stvaranja novog aplikativnog rješenja baziranoga na Open Source arhitekturi.

Odoo je osnovan 2005. godine vođen vizijom boljeg načina ispunjavanja očekivanja klijenata korištenjem Open Source rješenja. Radi se o enterprise-scale poslovnom sustavu dizajniranom s ciljem povećanja produktivnosti kroz integraciju podataka. Osigurava povezivanje i upravljanje svim poslovnim procesima svake tvrtke (prodaja, nabava, upravljanje zalihama, proizvodnja, CRM,...). Svakako jedna od najvećih prednosti Odoo-a je njegova modularnost i širina. Kako u projektu Odoo-a sudjeluje preko 400 partnera iz cijelog svijeta i preko 1500 pojedinaca, razvijen je veliki broj modula koji pokrivaju najrazličitije vrste poslovanja i nisu međusobno ovisni.

Zašto Odoo rješenje

Prihvatljiv trošak jer Odoo ne zahtjeva plaćanje skupih licenci

Sigurnost investicije, minimalizaciju mogućih grešaka u kodu aplikacije, velik broj raspoloživih dodatnih funkcionalnosti pored standardnih koje su pokrivene osnovnom verzijom, besplatnu integraciju sa dodatnim servisima, lokalizaciju rješenja te sigurnu i kvalitetnu lokalnu podršku. Odoo pruža funkcionalnosti i integraciju kakva često ne postoji kod drugih rješenja. Implementacija Odoo rješenja bazira se na metodologiji koja garantira uspjeh projekta i ispunjenje svih očekivanja korisnika.

Ključni segmenti Odoo rješenja

 • Upravljanje nabavom
 • Upravljanje prodajom
 • Skladišno poslovanje
 • Upravljanje proizvodnjom
 • Blagajna
 • Putni nalozi
 • Upravljanje imovinom
 • Financijsko računovodstvo
 • Urudžbeni zapisnik
 • Upravljanje ljudskim resursima
 • CRM
 • Managersko računovodstvo
 • Upravljanje projektima

Prednosti korištenja

 • Cjelovita podrška - velik broj funkcionalnosti koje pokrivaju sve poslovne procese
 • Efikasna prilagodljivost svih postojećih modula
 • Velik broj modula koji pokrivaju širok spektar dodatnih funkcionalnosti u poduzeću
 • Jednostavnost razvoja dodatnih funkcionalnosti za specifične potrebe korisnika
 • Jednostavnost upravljanja poslovnim procesima
 • Jednostavnost korištenja
 • Fleksibilni, integrirani work flow management
 • Preglednost podataka
 • Dostupnost putem web aplikacije
 • Integracija s velikim brojem rješenja otvorene arhitekture
 • Osigurani razvoj
 • Lokalizirano i usklađeno s lokalnom praksom
 • Osigurana podrška od strane lokalne zajednice
 • Višejezična i više valutna funkcionalnost
 • Brz ROI u usporedbi sa ostalim poslovnim rješenjima

Arhitektura

Poslovni sustav temelji se na troslojnoj server-client arhitekturi

 • Postgress Sql database server
 • Odoo aplikacijski server
 • WEB server

Kome je Odoo namijenjen?

Odoo je poslovni informacijski sustav za praćenje i upravljanje poslovanja manjih ali i srednjih društva; svih društva koja žele moderan, kvalitetan, pouzdan i troškovno prihvatljiv alat za upravljanje poslovnim procesima. Poslovni sustav dostupan preko web-a te otvorena arhitektura koja podržava brzo i jednostavno dodavanje novih funkcionalnosti u skladu sa specifičnim zahtjevima korisnika sa podrškom za brzu i jednostavnu migraciju. Poslovni sustav Odoo je prema mnogim istraživanjima tržišta ocijenjen kao najbolje poslovno rješenje zasnovano na otvorenoj arhitekturi.

Funkcionalnosti nekih segmenata

 1. UPRAVLJANJE PRODAJOM
  • Upravljanje prodajnim procesom
   • Ponuda
   • Nalog/narudžba
   • Fiskalizacija
   • Izlazni račun
   • Povrati/reklamacije
   • Odobrenje
   • Avansi u prodaji
   • Razni prodajni cjenici
   • Ugovoreni popusti
   • Fleksibilni uvjeti plaćanja
   • Valute i tečajevi
   • Opomene
   • Ios-i
  • Razne analize prodaje, izvještavanje, ...
 2. UPRAVLJANJE NABAVOM
  • Upravljanje procesom nabave
   • Upit
   • Nalog/narudžba
   • Ulazni račun
   • Povrati/reklamacije
   • Odobrenje
   • Avansi u prodaji
   • Cijene dobavljača
   • Ugovoreni popusti
   • Fleksibilni uvjeti plaćanja
   • Valute i tečajevi
   • Ios-i
  • Razne analize nabave, izvještavanje, ...
 3. SKLADIŠNO POSLOVANJE
  • Upravljanje skladišnim poslovanjem
   • Obrada zaprima
   • Obrada otpremanja
   • Interni dokumenti:
    • Izdatnica
    • Rashod
    • Interna primka
    • Manjak
    • Višak
    • Revers
    • Zamjena
   • Međuskladišni promet
   • Inventurni popis roba
  • Neograničen broj skladišta
  • Pretvorba jedinica mjere
  • Pakiranja
  • Automatsko naručivanje
  • Analize zaliha, izvještavanje (koeficijent obrtaja)
  • Metode utroška: FIFO, PLANSKA
 4. RAČUNOVODSTVO
  • Lokalizirano i usklađeno sa lokalnom praksom
  • Definiranje shema knjiženja sukladno potrebama korisnika
  • Praćenje prihoda i rashoda po mjestima troška
  • Podrška za raspored troškova po ključu
  • Podrška za jednostavnu obradu ponavljajućih poslova/obrada
  • Elektronski platni promet
  • Automatsko zatvaranje stavaka
  • Valute i tečajevi
  • Automatski izračun i knjiženje realiziranih tečajnih razlika
  • Automatsko generiranje svih poreznih obrazaca
  • Podrška za JOPPD obrazac
  • Automatsko generiranje svih zakonom propisanih financijskih izvješća (PS-BIL, Novčani tijek, ...)
  • Razne napredne analize i pregledi
  • Brojna operativna izvješća
 5. CRM (Upravljanje odnosa s kupcima)
  • Moderno rješenje za praćenje odnosa sa kupcima
  • Jednostavno upravljanje prodajnim procesima kroz sustav praćenja svih oblika komunikacija s klijentima
  • Praćenje kontakata putem web-a, prospekata te drugih izvora
  • Prikupljanje podataka o klijentima (adresa, e-mail, postavke, itd.) za poslovni adresar
  • Pomoć za kvalitetniju organizaciju prodaje
  • Objedinjavanje svih dokumenata određenog klijenta ili prilika
  • Praćenje „lanca prodaje“ – mjesečna izvješća - prognoze prodaje na razini grupe ili pojedinca
  • Praćenje uspješnosti na razini pojedinca
 6. LJUDSKI RESURSI
 7. Ovaj segment pokriva razne potrebe:

  • Upravljanje zapošljavanjem
  • Kadrovska evidencija
  • Praćenje radnog vremena
  • Upravljanje ugovorima
  • Evidencija prisustva na radu
  • Evidencija dopusta i godišnjih odmora

Detaljnije možete pročitati na Odoo službenoj stranici: www.odoo.com.

Poslovna rješenja

Dokumentacija

Upravljanje dokumentacijom (Document Management)

U suvremenim su poslovnim sustavima kritični produkcijski podaci kao najvažnija vrijednost u poslovanju, a njihova je raspoloživost presudni faktor uspješnosti pojedinog poslovnog sustava. U tom smislu pitanje povećanja količine i kompleksnosti takvih podataka postaje sve važnije.

Upravljanje sadržajima (Enterprise Content Management - ECM) postaje jedan od ključnih poslovnih procesa. Upravljanje sadržajima se sastoji od nekoliko različitih procesa pri čemu u pojedinom poslovnom sustavu može biti implementirano jedno ili više rješenja za pojedini proces:

 • Upravljanje dokumentacijom (Document Management)
 • Upravljanje sadržajima weba (Web Content Management)
 • Upravljanje digitaliziranom imovinom (Digital Asset Management)
 • Sukladnost sadržaja (Compliance)
 • Kolaboracija sadržaja (Collaboration)
 • Digitalizacija papirnatih dokumenata (Document Imaging)
 • Elektroničko pronalaženje sadržaja (Electronic Discovery)
 • Upravljanje izvješćima (Report Management)
 • Arhiviranje dokumentacije za komunikaciju (Message Archiving)

Upravljanje dokumentacijom predstavlja osnovni proces u upravljanju sadržajima. Implementacija IT rješenja za upravljanje dokumentacijom treba osigurati zadovoljenje općih zahtjeva: smanjenje rizika upravljanja dokumentacijom, pojednostavljenje administriranja, sigurnosti i korisničkog upravljanja, uz istovremeno osiguranje jedinstvenog pristupa zajedničkom repozitoriju dokumenata, osiguranje jedinstvenog okruženja upravljanja sadržajima korištenjem odgovarajućih standarda kao što je Content Management Interoperability Service – CMIS, unapređenje procesa pronalaženja dokumenata implementacijom automatiziranog dobivanja meta podataka, automatske klasifikacije podataka s proširenjem mogućnosti pretraživanja, napredna kontrola pristupa repozitoriju dokumenata s pomoću sustava autentikacije, autorizacije i pregleda pristupa, implementacija sigurnog aplikativnog rješenja s mogućnošću proširenja prema korisničkim zahtjevima, mogućnost ponovnog korištenja podataka iz dokumenata na granularnoj razini.

Implementacijom rješenja za upravljanje dokumentacijom moguće je ostvariti više prednosti i poboljšanja u radu i organizaciji pojedinog poslovnog sustava:

 • Smanjivanje potrebe za skladišnim prostorom za čuvanje dokumentacije u papirnatom obliku
 • Smanjivanje vremena potrebnog za pretragu dokumenata uz istovremeno smanjivanje rizika neusklađenosti dokumenata sa standardima ili zakonskom regulativom
 • Stvaranje preduvjeta za sustav dijeljenja i kolaboracije dokumentima i informacijama u okviru poslovnog subjekta ili šire, ovisno o potrebama i zahtjevima pojedinog poslovnog procesa
 • Kreiranjem i korištenjem centralnog repozitorija dokumenata osigurava se povećanje učinkovitosti poslovnog sustava te stvaraju osnovni preduvjeti za učinkovitu isporuku usluga
 • Integracija rješenja za upravljanje dokumentacijom s rješenjem za upravljanje web sadržajem kao važnim dijelom poslovnog procesa i uvođenja i implementacije bilo kojeg oblika e-poslovanja
 • Mogućnost korištenja podataka iz centralnog repozitorija s različitih komunikacijskih platformi
 • Osiguranje visokog stupnja dostupnosti podataka tijekom cijelog životnog vijeka

Rješenja i sustavi za upravljanje dokumentacijom

STORM Computers svojim korisnicima osigurava optimalno rješenje za upravljanje dokumentacijom, koje se može implementirati kao samostalan projekt ili u okviru većeg projekta implementacije ili unapređivanja IT sustava. Projekt implementacije sustava za upravljanje dokumentacijom u pravilu se sastoji od nekoliko faza kroz koje se implementira odgovarajuće hardversko i softversko rješenje, uz zadovoljenje posebnih zahtjeva korisnika:

 • Analiza postojećeg stanja sustava za upravljanje dokumentacijom
 • Analiza vrste kritičnih aplikacija te količine i vrste korištenih dokumenata
 • Analiza zahtjeva poslovnog procesa u smislu pohrane i korištenja dokumenata
 • Dizajn rješenja i definiranje hardverskih i softverskih komponenti
 • Instalacija, konfiguracija i inicijalno testiranje sustava
 • Trening osoblja, praćenje rada sustava u početnoj fazi korištenja i optimizacija sustava
 • Održavanje sustava prema zahtijevanoj razini održavanja
Poslovna rješenja

Arhiva i backup

Jedna od najvećih potencijalnih opasnosti za svaki sustav je mogućnost gubitka pohranjenih podataka. Kako bi se ova poteškoća otklonila na vrijeme, u ponudi tvrtke STORM Computers nalaze se rješenja koja omogućuju stalnu dostupnost i raspoloživost podataka te pružaju velike performanse u najzahtjevnijim radnim okolinama.

Sigurnosna pohrana podataka (backup) je dio IT sustava koji osigurava automatizirano kopiranje podataka na sigurnosne medije za pohranu s ciljem njihovog povrata. Suvremena IT okruženja pred ova rješenja predstavljaju brojne izazove, kao što su rapidan rast količine podataka, mogućnost integracije u složenije sustave za nadzor i upravljanje te jedinstvenost ponuđenih rješenja za sve IT sustave. Kao odgovor na izazove, tvrtka STORM Computers nudi optimalnu integraciju hardverskih i softverskih rješenja, koja se mogu implementirati kao samostalan projekt ili u okviru većeg projekta.

Ponuđena rješenja osiguravaju:

 • Brži procesi pohrane i povrata podataka, kao i kontinuiranu zaštitu podataka
 • Smanjivanje vremena za proces pohrane
 • Smanjivanje rizika poslovanja te brz i siguran povrat podataka
 • Povećanje mogućnosti kontrole i učinkovito upravljanje pohranjenim podacima u procesu njihovog čuvanja na medijima za pohranu podataka
 • Povećanje učinkovitosti IT sustava
 • Smanjivanje potrebne količine podataka za pohranu
 • Smanjivanje ukupnih IT troškova

Implementiranje odgovarajućeg hardverskog i softverskog rješenja tvrtke STORM Computers za sigurnosnu pohranu podataka sastoji se od nekoliko faza:

 • Analiza postojećeg stanja
 • Analiza vrste kritičnih aplikacija i količine produkcijskih podataka
 • Analiza zahtjeva u smislu politike pohrane i povrata podataka
 • Dizajn rješenja i definiranje hardverskih i softverskih komponenti
 • Instalacija, konfiguracija i inicijalno testiranje
 • Trening osoblja, praćenje rada sustava u početnoj fazi korištenja i optimizacija sustava
 • Održavanje sustava

Sustavi za pohranu podataka postaju neophodni i sastavni dio svakog IT sustava. STORM Computers stoga svojim korisnicima nudi rješenja koja omogućuju stalnu dostupnost i raspoloživost podataka te pružaju velike performanse u najzahtjevnijim radnim okolinama.

Poslovna rješenja

Nadzor i upravljanje

Širenjem tehnologija i aplikacija, brojne poslovne organizacije suočavaju se s problemom povećanja broja sustava u korporativnim mrežama, što dovodi do otežane dostupnosti usluga i komunikacija. Paralelno s navedenim poteškoćama, raste i potreba za ulaganjem dodatnih financijskih sredstava, vremena utrošenog u nadzor i upravljanje mrežom te preopterećenosti mrežnih administratora.

S ciljem ubrzavanja procesa širenja mreže te istovremenog uklanjanja poteškoća u radu, STORM Computers u svoju je ponudu uključio sustav daljinskog nadzora i upravljanja IT infrastrukturom s jednog, centralnog mjesta – Network Management System (NMS). NMS je skup alata koji prikupljaju, konsolidiraju i pohranjuju informacije iz mreže te ih u realnom vremenu prikazuju korisniku.

Ovakvim proaktivnim praćenjem sustava moguće je na vrijeme detektirati eventualne poteškoće u sustavu te na iste odgovoriti u najkraćem mogućem roku. U slučaju kvara sustava ili neke od njegovih komponenti, moguće je i pravovremeno reagiranje. Pohranjene informacije omogućavaju kreiranje izvještaja o kvaliteti mreže te služe kao ulazna kalkulacija prilikom planiranja IT infrastrukture ili SLA ugovora.

Rješenja koja se nalaze u ponudi STORM Computers-a zasnovana su na integraciji HP BTO portfolio-a i Solarwinds Orion sustava. Također, unatoč automatskom praćenju mehanizama, korisnicima je dostupna i stručna podrška po principu 24x7, preko interneta, elektronske pošte ili telefona.

Poslovna rješenja

Distribucija dokumenata

Rješenja za distribuciju elektroničkih dokumenata i telefaks rješenja

Moderne tehnologije uvelike utječu i na način poslovne komunikacije, u kojoj prevladava elektronička pošta i on-line poslovanje. Ipak, rastuća popularnost ovog alata komuniciranja nije iz upotrebe istisnula telefaks, koji je još uvijek nezamjenjivo rješenje u situacijama koje zahtijevaju viši stupanj sigurnosti poslanih dokumenata ili informacija.

S druge strane, poznate vrste faks uređaja teško su se mogle nositi sa sve bržim tempom poslovanja. U kojem je klasično „ručno“ slanje (što je uključivalo dug postupak slanja), ispis dokumenta na pisaču te potvrdu prolaska, postalo suvišno.

Kako bi se poslovna komunikacija odvijala bez poteškoća te uz minimalni trošak, STORM Computers korisnicima nudi najmodernija rješenja za distribuciju elektroničkih dokumenata, kao i telefaks rješenja putem interneta. Ova rješenja omogućuju slanje i primanje dokumenata korištenjem internet tehnologija na efikasan, jednostavan i cjenovno povoljan način. Integracija s postojećim poslovnim e-mail softverom na način da se slanje faksa odvija direktno kroz e-mail sustav, smanjenje mogućih grešaka pri radu te ušteda vremena, samo su neke od dodatnih prednosti distribucije dokumenata putem interneta.

Sigurnosna rješenja

Zaštita i sigurnost

Informacijsko-komunikacijske mreže u moderno doba izložene su sve većim izazovima u pogledu sigurnosti i zaštite informacija i podataka od raznih vrsta logičkih prijetnji od hakerskih napada, ciljane industrijske špijunaže do internih prijetnji koje podrazumijevaju zaposlenike tvrtke koji nehotičnim ili hotimičnim postupcima dovode do krađe ili uništavanja informacija odnosno uvid u povjerljive informacije.

Ovo s jedne strane zahtijeva uspostavu pouzdanih i performantnih sustava za pohranu (arhiviranje) informacija odnosno njihov povrat iz arhiviranih medija na brz i pouzdan način. Na taj način ovaj sustav omogućava čuvanje intelektualnog kapitala tvrtke sadržanog u poslovnim i tehničkim informacijama. S druge strane, sigurnost ICT sustava ne smije predstavljati prepreku u produktivnosti, već ubrzati poslovne procese i dostupnost podataka.

Cisco Self Defending Network („Automatska obrana mreže“) jedinstven je sustav zaštite mreže koji obuhvaća sve sigurnosne aspekte mrežnog okruženja, poput mrežne opreme, poslužitelja i aplikacija. Ovakav pristup sigurnosnim rješenjima temelj je za mrežno okruženje koje se može „automatski“ obraniti od napada i sigurnosnih prijetnji, a obuhvaća ključne segmente poput kontrole pristupa mreži, autentifikacije klijenata, VPN, detekcije i sprečavanja upada te web filtriranje.

Ovaj koncept baziran je na sofisticiranoj tehnološkoj sprezi naprednih tehnologija i sustava koji koordinirano funkcioniraju s ciljem održavanja operativnosti cjelokupnog sustava, odnosno poduzimaju korake ukoliko je funkcionalnost kompromitirana. Realizacija ove napredne zaštite temelji se na sklopovski specijaliziranim vatrozidima koji pored samo vatrozidnih funkcija integriraju u sebi mogućnosti upravljanja VPN tunelima, zaštićenim naprednim kriptografskim metodama.

Pored toga vatrozidi, odnosno njihova modularna arhitektura, daju fleksibilnost u implementaciji dodatnih funkcionalnosti (sprečavanje neovlaštenih upada, filtriranje email odnosno web prometa i sl.) pri čemu dotične funkcije preuzimaju specijalizirani moduli. Te funkcionalnosti postoje i u specijaliziranim uređajima popust IPS/IDS platformi, odnosno moderne generacije usmjerivača s integriranim uslugama (ISR G2 porodice).

Sustavi zaštite osiguravaju:

 • Efektivno održavanje cjelovitosti i tajnosti osjetljivih informacija
 • Povećanje dostupnosti
 • Pouzdanost mreže
 • Kontrolu troškova

STORM Computers je Cisco partner sa specijalizacijom u naprednoj implementaciji sigurnosnih tehnologija i konkretnim implementacijskim iskustvima (Cisco Advanced Security).

Sigurnosna rješenja

Kontrola pristupa

Nadzor pristupa mreži (Network Admission Control - NAC) sustav je kontrole sigurnosnih postavki kod klijenata koji pristupaju informacijsko - komunikacijskim sustavima tvrtke.

NAC provjerava udovoljava li svaki klijent predefiniranim sigurnosnim zahtjevima prije nego mu se odobri pristup mreži, bez obzira radi li se o internom korisniku ili gostu.

Sigurnosna rješenja

Autentifikacija

Efikasno provođenje sigurnosne politike tvrtke obuhvaća ograničavanje pristupa mreži na korisnike s pravom pristupa. Autentifikacija klijenata može se provoditi korištenjem statične lozinke, domenom i tokenima.

Statična lozinka i korisničko ime je najjednostavniji način autentifikacije korisnika i predstavlja najnižu razinu zaštite.

Autentifikacija preko domene, korištenjem domenskog korisničkog imena i lozinke, predstavlja viši stupanj zašite, ograničen na domenske klijente.

Jedan od najsigurnijih načina provjere pristupa mreži je preko tokena, gdje se za svaki pristup mreži generira nova lozinka i tako omogućava najviša razina sigurnosne zaštite.

Sigurnosna rješenja

Vatrozid i VPN

Zadnje dvije-tri dekade vatrozidi su prošli evolucijski put od jednostavnih paket filtera (zapravo listi koje su promete kontrolirale po ip adresama, tipu aplikacije) do recentnih visoko sofisticiranih algoritma koji prepoznaju kontekst pojedinih aplikacija odnosno u stanju su analizom prometa „zaključiti“ da je pojedini promet nelegalan te da kao takav predstavlja pokušaj iskorištavanja slabosti unutar samog komunikacijskog protokola (exploit).

Već dugi niz godina postoji jasno definirana potreba tvrtki ali i pojedinaca, da svoju prisutnost na umreženoj globalnoj komunikacijskoj infrastrukturi, osiguraju od malicioznog prometa.

Vatrozid

Konkretna izvedba vatrozida može biti samo aplikacija, programsko rješenje (koje se instalira na praktički bilo koju poslužiteljsku platformu ili specijalizirana sklopovska rješenja). To su optimizirani uređaji, nerijetko sa značajnim dijelom operacija koje se izvršavaju na čipovima (hardware accelerated), obično performansno superiornijih no skupljih rješenja.

Tendencije tehnološkog razvoja dovele su do toga da danas svaki respektabilni vatrozid u sebi integrira funkcionalnosti VPN-a, odnosno funkcionalnosti koje omogućava da se na istom uređaju ujedno i terminiraju VPN (uglavnom IPSEC) tuneli. Virtualna privatna mreža (VPN) omogućuje siguran pristup podacima tvrtke s udaljenih lokacija, korištenjem javne infrastrukture i interneta. Korisnici VPN pristupa mogu se povezivati sa centralnom bazom podataka, dijeliti informacije i komunicirati s ostalim korisnicima kao da se nalaze unutar lokalne mreže.

VPN rješenja

VPN rješenja najčešće se primjenjuju za povezivanje podružnica tvrtke ili omogućavanje zaposlenicima na terenu pristup podacima unutar tvrtke. Rješenje nije ograničeno samo na vatrozide. Ono je primjenjivo i na usmjerivačke platforme. To znači da korisnik odabirom skupa funkcionalnosti koje želi na usmjerivaču, može obuhvatiti i VPN funkcionalnost (u tom smislu, također i vatrozidnu funkcionalnost). Dodatno i vatrozidna i VPN funkcionalnost može se implementirati i na poslužiteljskim platformama, dakle nespecijaliziranim platformama.

STORM Computers ima višegodišnje iskustvo implementacije vatrozida i VPN-ova na Cisco platformama, ali i na poslužiteljskim platformama pri čemu tržišni segment podrazumijeva i najzahtjevnija produkcijska okruženja pružatelja internet usluga (ISP-ova).

Sigurnosna rješenja

Sprječavanje upada

Rješenja za detekciju i sprječavanje upada

Sve nepoštenija borba u industrijskoj konkurentnosti, ali i sve veći izbor tehnologija i protokola dovele su do rapidnog porasta razvoja industrije za proizvodnju raznih malicioznih rješenja sa svrhom kompromitacije informacijskih entiteta, onemogućavanje pristupa usluzi (Denial of Service), omogućavanju neovlaštenog pristupa (trojanski konji, backdoor aplikacije) ili brisanju i/ili mijenjanju informacija i podataka (virusi, crvi i sl.).

Sve ovo su primjeri prijetnji koje mogu ozbiljno i negativno utjecati na poslovanje i reputaciju tvrtke, ako nisu primjereno kontrolirane i upravljane. U tom smislu je razvijena cijela paleta IDS/IPS (intrusion detection/intrusion prevention system) proizvoda sa ciljem detekcije i sprečavanja ovakvih neovlaštenih operacija.

Ovi sustavi postoje kao samostalne specijalizirane sklopovske platforme, ali mogu biti integrirane u module koji se lako ugrađuju u modularnu arhitekturu suvremenih usmjerivača odnosno vatrozida.

Ovi sustavi rade u realnom vremenu i sposobni su analizirati interne i eksterne prijetnje u informacijskom sustavu. Osim što se redovito osvježavaju signaturama pojedinih specifičnih napada, ti sustavi posjeduju i algoritme sposobne da na temelju analize ponašanja protokola sami identificiraju određeni obrazac prometa kao maliciozan pa su u tim scenarijima sposobni sami inicirati određene korake u smislu blokiranja tog prometa bez intervencije korisnika.

Specijalizirane visoko-sofisticirane Cisco IPS/IDS platforme baza su na kojoj STORM Computers svojim korisnicima omogućava primjerenu kontrolu i upravljanje ovakvim prijetnjama. Višegodišnje iskustvo ogleda se i u Cisco specijalizaciji u domeni sigurnosnih tehnologija (Advanced Security), pri čemu su iskustva dokazana u zahtjevnim tržišnim segmentima, poput pružatelja Internet usluga odnosno Enterprise segmentu.

Sigurnosna rješenja

Antivirus

Elektronička pošta danas je postala dominantan oblik svakodnevne poslovne komunikacije. Zbog sve većeg zahtjeva korisnika za učinkovitim pristupom podacima te povećanog broja primljenih i odaslanih poruka, narasle su i sigurnosne prijetnje (poput raznih vrsta virusa, prijevara, krađa intelektualnog vlasništva, neželjene pošte (spam)).

Kod većine korisnika količina nelegitimne elektroničke pošte doseže čak 90% ukupne pošte, što iziskuje kontinuirano unapređenje sigurnosnih rješenja te širenja portfelja ponude zaštite elektroničke pošte.

Cisco Ironport Email Security

Ironport email security uređaji visoko su skalabilna rješenja zaštite od sigurnosnih prijetnji, koja pružaju aplikacije za filtriranje nepoželjne pošte i virusa, analiziranje sadržaja elektroničke pošte te primjene sigurnosnih politika. Zahvaljujući svojoj modularnosti, Cisco Ironport Email Security rješenja mogu se u potpunosti prilagoditi svakom korisniku.

ESET Smart Security

ESET Smart Security je rješenje koje pruža proaktivnu zaštitu sustava od malicioznih aplikacija. Glavne značajke sustava su:

 • Centralizirano upravljanje NOD32 radnim stanicama i serverima, uz povećanje efikasnosti antivirusne zaštite te smanjenje troškova sigurnosne zaštite
 • Brza detekcija infiltracije virusa i uklanjanje malicioznih prijetnji, zahvaljujući naprednim alatima za nadzor i reporting
 • Udaljena instalacija NOD32 klijentskih antivirusnih sustava omogućava brzu primjenu antivirusne zaštite
 • Generiranje izvještaja pruža pregled sistemskih aktivnosti antivirusnog programa

Microsoft Forefront Threat Management Gateway (TMG)

Microsoft Forefront Threat Management Gateway korisnicima omogućava bezbrižno i produktivno korištenje interneta, bez obzira na maliciozne prijetnje. Rješenje pruža kontinuirano ažuriranje svih razina zaštita, koje se integriraju u sveobuhvatno sučelje, jednostavno za administriranje.

Glavne značajke sustava su:

 • Višestruko URL filtriranje
 • Antimalware inspekcija
 • Sprečavanje neovlaštenog ulaska u mrežu
 • Vatrozid na aplikacijskom i mrežnom sloju
 • HTTP/HTTPS inspekcija
 • Sveobuhvatni reporting
Sigurnosna rješenja

Web filtriranje

Evolucija distribucije informacija elektroničkim putem bilježi eksponencijalni rast unatrag zadnjih godina. Web sadržaji sa svojim Web 2.0 evolucijskim korakom pružaju nove paradigme izmjene informacija ali i nove tehničke i poslovne rizike.

Više nije jednostavno web promet klasificirati niti odlučiti je li on legitiman ili ne, bez pomoći specijaliziranih algoritama i uređaja sposobnih da analiziraju kontekst prometa i da „razumiju“ aplikacijski protokol. U tom smislu proizvođači uređaja i aplikacija za kontrolu ovog najpopularnijeg internet protokola imaju pred sobom zahtjevan zadatak – osigurati komunikaciju, no ne ugrožavajući pri tom performanse komunikacijskih strana.

Bilo da koriste aplikacije odnosno programska rješenja upogonjena na poslužiteljima opće namjene ili visokospecijalizirani modul ili pak sklopovske platforme, čiji je jedini cilj kontrola ovog protokola. Radi se o složenim sustavima čija efikasnost značajno ovisi o vještinama osoblja koje ih podešava i održava.

Svaki takav sustav je samo toliko dobar koliko je dobar i stručan inženjer koji ih nadzire i njima upravlja.

Maliciozne java skripte, buffer overflows na web poslužiteljima koji je identificiran na raznim operativnim sustavima, manipulacije pohranjenim lozinkama ili cookies (krađa identiteta), pristup pornografskim ili sadržajima koji potiču na mržnju i netoleranciju, stranice koje pokušavaju iz vaših preglednika neovlašteno izvući informacije o vama, kontrola tipova datoteka koje se s pojedinih stranica skidaju, društvene mreže odnosno operacije koje su unutar njih dozvoljene i sl., primjeri su prijetnji koje moderni proizvodi moraju moći u što većoj mjeri prepoznati i ograničiti ili eliminirati njihovu destruktivnost.

Jedna od konkurentnih opcija za rješavanje ovakvih prijetnji svakako su specijalizirani servisni moduli za Cisco porodicu vatrozida. Na taj način pored vatrozida „opće namjene“ korisnik može koristiti skolovski modul specijaliziran za analizu i prevenciju neželjenog web prometa sa širokim izborom opcija. Što omogućuje po kojem konkretnom korisniku ili grupi korisnika, gdje i kako bilježiti sumnjive transakcije odnosno slati upozorenja i skrenuti korisniku pažnju na rizike.

Osim toga, STORM Computers posjeduje i iskustvo u Open source programskim rješenjima koji ove zadaće izvršavaju i na poslužiteljskim (nespecijaliziranim) platformama. Takva rješenja, neovisno o tipu implementacije, pružaju centralizirani nadzor nad sadržajima i transakcijama unutar web prometa odnosno izvještavanjem o detaljima tih transakcijama, daju tvrtki na raspolaganje profil prometa i korisnika koji mogu biti rizični, sugerirajući mjere za redukciju rizika koji iz njih proizlaze.

Infrastrukturna rješenja

Poslužitelj

Odabir adekvatnog poslužitelja (servera) osigurava siguran i stabilan rad te pravovremenu dostupnost podataka. Zbog rastuće potrebe za maksimalnom dostupnosti podataka, tehnologije poslužitelja svakodnevno se unapređuju.

Tri su osnovne izvedbe poslužitelja:

 • Samostojeći (tower) poslužitelji - rješenja su za sve tvrtke, bez obzira na broj zaposlenih i veličinu. Svojom izvedbom lako se prilagođavaju potrebama rastućeg poslovanja, a zahvaljujući fleksibilnosti moguće ih je proširiti povećanjem internog diskovnog kapaciteta. Iako se prvenstveno nalaze u samostojećoj verziji, zbog svoje proširivosti, mogu se prilagoditi za ugradnju u 19“ informatičke ormare
 • Poslužitelji za ugradnju u 19“ ormare (rack) - idealni su za primjenu u podatkovnim centrima, klasterima i multi-poslužiteljskim rješenjima. Ova vrsta poslužitelja osigurava veliku efikasnost i upravljivost. Primarno su namijenjeni srednje velikim i velikim tvrtkama, upravo zbog mogućnosti odabira od jedno-procesorskih do osam-procesorskih više-jezgrenih poslužiteljskih rješenja, koja mogu zadovoljiti i najveće zahtjeve modernog poslovanja
 • Plošni (blade) poslužitelji - predstavljaju najnaprednija tehnološka rješenja. Zbog maksimalne iskorištenosti procesorske snage, visokog stupnja redundancije, upravljivosti i nadzora te ušteda u prostoru i energiji, blade poslužitelji mogu se učinkovito prilagoditi i najzahtjevnijim informatičkim sustavima. Danas su blade poslužitelji sastavni dio informacijsko-komunikacijskih sustava malih i srednje velikih poduzeća te velikih poslovnih podatkovnih arhitektura

Odabirom odgovarajućeg poslužitelja, može se značajno poboljšati poslovanje te osigurati brz povrat uloženih sredstava.

Infrastrukturna rješenja

Pohrana podataka

Sustavi za pohranu podataka danas zauzimaju važno mjesto u informacijsko-komunikacijskoj infrastrukturi svake tvrtke. Zbog razvoja poslovanja i unapređenja interne i eksterne komunikacije, sve veće količine podataka moraju biti sigurno pohranjene, ali i brzo dostupne korisnicima sustava.

Rješenja tvrtke STORM Computers za pohranu podataka efikasna su i skalabilna, koja pojednostavljuju konsolidaciju podataka i optimiziraju posluživanje datotekama.

Glavne karakteristike rješenja su:

 • Konstantna dostupnost i raspoloživost podataka
 • Vrhunske performanse i u najzahtjevnijem radnom okruženju
 • Jednostavna proširivost za buduće potrebe rasta količine podataka
 • Korištenje standardnih tehnologija
 • Efikasnija integracija u postojeće i nove sustave

Rješenja za pohranu podataka – Diskovni sustavi

Implementacija diskovnih sustava kod korisnika, koji u vlastitoj informatičkoj infrastrukturi koriste Rack ili Blade poslužitelje, u današnje vrijeme postala je neophodna. Diskovni sustavi jednostavni su za upravljanje i nadzor te predstavljaju pouzdano rješenje s raznim mogućnostima povezivanja s poslužiteljima.

Rješenja za pohranu podataka – Tračni sustavi

Ljudske pogreške, oscilacije električnog napona, računalni virusi, tehnički kvarovi mogu izazvati djelomični ili potpuni gubitak podatka, koji su od presudne važnosti za tvrtku. Zbog toga, pravilno i kvalitetno arhiviranje podataka na traku (backup) važan je proces koji bi tvrtke morale integrirati u informatičke sustave. Uređaji za pohranu podataka svojom su konstrukcijom prilagođeni za sva poslovna okruženja, bez obzira na veličinu tvrtke ili broj zaposlenih.

Infrastrukturna rješenja

Podatkovni centri

Podatkovni centri predstavljaju središnje mjesto u informatičkoj infrastrukturi svake tvrtke.

Arhitektura podatkovnih centara obuhvaća:

 • Mrežnu infrastrukturu
 • Poslužitelje (servere)
 • Sustave pohrane podataka
 • Aplikacije
 • Sustav nadzora i upravljanja

U velikim poslovnim okruženjima, zbog rastućih zahtjeva za povećanim protokom poslovnih informacija, podatkovni centri uvelike se temelje na virtualizaciji. Vrhunac današnje tehnologije virtualizacije podatkovnih centara leži u implementaciji „cloud computing“ tehnologije (računarstvo u oblaku) koji sve fizičke elemente pretvara u virtualne resurse.

Koristeći cloud computing tehnologiju, virtualizirani podatkovni centri osiguravaju lako upravljanje i dostupnost informacija, brz povrat uloženih sredstava te efikasnu nadogradnju novim komponentama.

Infrastrukturna rješenja

Virtualizacija

Vrlo često nailazimo na poslužitelje koji mali dio svoga vremena u potpunosti koriste sve resurse. U današnje vrijeme, optimizacija svih dijelova poslovanja jedan je od ključnih preduvjeta za opstanak na tržištu. Zbog toga se u brojne informacijsko-komunikacijske sustave implementira tehnologija virtualizacije koja omogućava optimalno korištenje resursa.

Kako bi povećale iskoristivost infrastrukture, velike tvrtke implementiraju tehnologiju virtualizacije smanjujući trošak nabavke nove opreme i najma prostora za poslužitelje, što ujedno utječe i na smanjenje potrošnje električne energije.

Virtualizacija mreža

U virtualiziranom mrežnom okruženju, temeljne arhitekture su nevidljive za korisnike i usluge jer nisu povezane s određenim uređajem. Umjesto toga, uslugama se pristupa putem zajedničkog programa ili sučelja.

Virtualizacija poslužitelja

Hardverska virtualizacija znači implementaciju softvera koji kreira virtualne uređaje (VM) koji oponašaju računala. Više virtualnih uređaja znači više operativnih sustava, koji istovremeno rade na jednom uređaju. To dovodi do konsolidacije broja uređaja tj. smanjenja slabo iskorištenih poslužitelja.

Prednosti virtualizacije poslužitelja:

 • Konsolidacija slabo iskorištene fizičke arhitekture
 • Smanjenje radne snage te ušteda prostora
 • Agilnosti host mašine
 • Smanjeni troškovi potrošnje električne energije
 • Smanjeni troškovi održavanja i administracije

Desktop Virtualizacija

Desktop virtualizacija omogućava smanjenje ukupnih troškova vlasništva, uz rast fleksibilnosti i agilnosti. Desktop virtualizacija nudi širok portfelj rješenja koja nude odabir tehnologija koje najbolje zadovoljavaju njihove jedinstvene poslovne potrebe.

Prednosti virtualizacije desktopa:

 • Kreiranje poslovnih rješenja koja odgovaraju izazovima poslovnog sustava
 • Mogućnost nadogradnje operativnog sustava

Cloud Computing

Primjena cloud computinga (računarstva u oblaku) najbolje se može opisati na primjeru korištenja uredskih računalnih programa. Koristeći cloud computing tehnologije, uredski programi pokreću se u mrežnim preglednicima do kojih se dolazi upisom adrese. Programska podrška smještena je na poslužitelju u "internetskom oblaku", a taj "oblak" je zapravo računarski centar.

Prednosti cloud computinga:

 • Niža cijena programske podrške
 • Dostupnost programske podrške i podataka
 • Manji troškovi održavanja i nadogradnje
 • Izostanak troškova nabavke nove opreme, licenci za poslužiteljske operativne sustave, baze podataka, poslužitelja za elektroničku poštu, instalaciju, konfiguraciju te održavanje
 • Profesionalna antivirusna zaštita
Infrastrukturna rješenja

Email

Elektronička pošta i kolaboracija

Današnje svakodnevno poslovanje zasniva se na upotrebi povoljnih i fleksibilnih informacijsko-komunikacijskih rješenja. Zbog presudnog utjecaja elektroničke pošte u svakodnevnoj kolaboraciji, tehnološka rješenja koja pojednostavljuju upravljanje pomažu u zaštiti informacija te korisnicima pružaju veću mobilnost u obavljanju svakodnevnih poslova te osiguravaju zadovoljavanje jedinstvenih potreba svake organizacije.

Tvrtka STORM Computers nudi fleksibilna i pouzdana cjelovita rješenja za svakodnevnu komunikaciju unutar i izvan tvrtki, što omogućava najjednostavnije i najbrže upravljanje informacija u cilju razmjene poslovnih informacija.

Microsoft rješenja

Microsoft rješenja za timsku kolaboraciju i upravljanje informacijama čine jedinstvenu komunikacijsku platformu koja korisnicima osigurava pristup i dijeljenje dokumenata, radnih zadataka, kontakata i drugih poslovnih informacija. Rješenja tvrtke Microsoft za poslovnu komunikaciju omogućavaju veću efikasnost timova, mobilnost te brzinu pri odgovaranju na zahtjeve klijenata.

Microsoft Exchange Server

Microsoft Exchange Server temelj je Microsoft Unified Communications rješenja koja omogućavaju smanjenje troškova razmjene poruka, povećavaju produktivnost te štite svakodnevno poslovanje. Tehnologija koja se koristi u Exchange 2016 objedinjuje iskustva iz prethodnih verzija te iskustvo iz rješenja u oblaku - Office 365. Stoga, novi Exchange poslužitelj pruža jednostavniju arhitekturu i instalaciju, a sve u svrhu poboljšanja hibridnih rješenja.

 • Pruža fleksibilnost i pouzdanost implementacije u svrhu zadovoljavanja jedinstvenih potreba poslovanja te pojednostavljenja neprekidne dostupnosti elektroničke pošte
 • Omogućava slobodan i siguran pristup informacijama („Anywhere Access“), bez obzira na komunikacijsku platformu, internetski preglednik ili uređaj koji korisnici koriste
 • Osigurava usklađenost i zaštitu od gubitka informacija s ciljem pojednostavljenja komunikacije i ispunjavanja propisanih sigurnosnih zahtjeva

Skype for Business Server

Skype for Business Server je nov i intuitivan način objedinjenja različitih oblika poslovne komunikacije unutar jedinstvene upravljačke infrastrukture. Podržava uobičajene značajke poziva, poput javljanja na poziv, preusmjeravanje poziva, poziv na čekanju, transfer poziva, prosljeđivanje poziva te druge opcije, putem sigurne internetske veze bez potrebe za VPN-om.

Objedinjuje kompletan Unified Communications skup značajki:

 • Razmjena poruka u realnom vremenu i nazočnost (presence)
 • Peer-to-peer VoIP i video
 • Audio, video i web-konferencije
 • Telefonija i PSTN povezivanje
 • Povezivanje s drugima osobama putem Skype mreže
 • Klijenti dostupni na Android, iOS, Mac, Windows i Internet preglednicima

Potpuna kontrola nad sustavom:

 • Povećana sigurnost komunikacije s ugrađenom enkripcijom i autorizacijom putem Active Directory-a
 • Skalabilno rješenje kroz dodatne poslužitelje, grupe poslužitelja i podatkovnih centara
 • Više različitih arhitektura kako bi zadovoljili vaše potrebe za kontinuitetom poslovanja i uvjete za oporavak od katastrofe

Interoperabilnost:

 • Mogućnost direktnog SIP povezivanja s PBX sustavima ili preko gateway-a
 • Uključena interoperabilnost sa starijim video-konferencijskim sustavima
 • Veća kontrola mreže pomoću SDN podrške, call admission kontrole i QoS-a

Microsoft SharePoint Server

Microsoft Sharepoint je vrlo popularna platforma koju koriste mnoge tvrtke sa sigurnu pohranu, organizaciju, dijeljenje i pristup dokumentima i/ili informacijama kako sa tradicionalnih, tako i sa mobilnih uređaja. Sve što je potrebno za pristup je Internet Explorer, Mozilla Firefox ili Google Chrome.

Ključne značajke Sharepoint server rješenja:

 • Rad više korisnika na istome dokumentu
 • Organizacija dokumenata (mape, podmape)
 • Definiranje razine pristupa po korisnicima
 • Automatsko spremanje verzija dokumenata
 • Brzo i efikasno pretraživanje cijeloga portala
 • Neograničen pristup s bilo koje lokacije s Internet vezom
 • Business Intelligence
Infrastrukturna rješenja

Klijentski sustavi

Narasle potrebe korisnika za pristupom poslovnim i privatnim informacijama utječu na konstantan razvoj i unapređenje tehnologija.

Osobna računala sastavni su dio informatičkog sustava i izravno su povezana s krajnjim korisnikom, što iziskuje visoku pouzdanost, prilagodljivost, mobilnost te sigurnost uređaja. Kako broj osobnih računala unutar jednog klijentskog sustava može prerasti i nekoliko tisuća, važno je odabrati adekvatne modele koji omogućavaju upravljanje udaljenim pristupom i pružaju sigurnost podatka.

Vrste osobnih računala od kojih svaka pruža određene prednosti i pogodnosti korisniku:

 • Stolno osobno računalo
 • Prijenosno osobno računalo
 • Radna stanica
 • Multifunkcijska radna stanica sa monitorom osjetljivim na dodir
 • Tanki klijenti
 • Tablet računala

Svi modeli kao i njihove tehničke karakteristike i dodatne opcije (produžena jamstva, dodatne hardverske opcije), mogu se vidjeti na stranici Hewlett Packard-a, gdje je Storm Computers ovlašteni HP Silver servisni partner.

Infrastrukturna rješenja

Upravljanje ispisom

Upravljanje ispisom i rješenja za ispis

Upravljanje ispisom (Print Management) u svakodnevnom poslovanju obuhvaća pojam aktivnog upravljanja ispisnom arhitekturom, uz potrebu za smanjenjem troškova i jačanjem svijesti o zaštiti okoliša. Vrlo često korisnici nisu svjesni troškova koji uređaji za ispis predstavljaju.

Kvalitetna, prilagodljiva i visoko funkcionalna rješenja za upravljanje ispisom moraju sadržavati autentifikaciju i autorizaciju korisnika, praćenje ispisa, praćenje i alokaciju troškova, uvođenje pravila ispisa, dvostrani ispis, usmjeravanje po uređajima, izvještavanje te podršku za različita okruženja.

Tvrtka STROM Computers u svojoj ponudi nudi rješenja za upravljanje ispisom. Proizvodi i usluge tvrtke Hewlett-Packard (HP) cjelovita su rješenja za poslovnu i privatnu upotrebu s implementiranom ePrint tehnologijom koja omogućava ispis s bilo kojeg uređaja na lokaciju - koja podržava ePrint tehnologiju.

Pisači se po svojim mogućnostima, tehnologijom ispisa te potrebama korisnika dijele na:

 • Pisači za dom
 • Pisači za tvrtke
 • Pisači za korporacije

Svi se modeli kao i njihove tehničke karakteristike i dodatne opcije (produžena jamstva, dodatne hardverske opcije) mogu vidjeti na web stranici Hewlett Packard-a gdje je Storm Computers ovlašteni HP Silver servisni partner

Mrežna i komunikacijska rješenja

Jezgrene mreže

Jezgrene mreže danas predstavljaju okosnicu svake mrežne infrastrukture, koja u današnjem globalnom poslovnom okružju objedinjuje interne i eksterne oblike komunikacije. Prekidi u radu, nedostupnost informacija, propusti u upravljanju resursima, samo su neki od razloga koji dovode do smanjenja produktivnosti, što iziskuje pomno strateško planiranje mrežnog poslovanja.

Promijenjeni uvjeti poslovanja, zasnovani na implementaciji novih kolaboracijskih platformi, diktiraju smjer razvoja sve kompleksnijih i zahtjevnijih komunikacijskih mreža. Brzo usmjeravanje informacija do krajnjih uređaja, prisutnost video i VoIP tehnologija, efikasno upravljanje podacima, zvukom, slikama i video sadržajima te unapređenje poslovnih aplikacija osnovni su zahtjevi koje jezgrene mreže moraju ispuniti. Takvi poslovni trendovi su doveli do razvoja Cisco servisno orijentirane mrežne arhitekture koja omogućava najveći stupanj iskoristivosti mrežne infrastrukture, skalabilnost, brz povratak investicije te jednostavnost u održavanju sustava.

Mrežna i komunikacijska rješenja

Komunikacija

Posebice u vrijeme ekonomske stagnacije, objedinjene komunikacije (Unified Communications UC) postaju jedno od rješenja kako tvrtka može utjecati na smanjenje troškova poslovanja, a i istovremeno maksimalizirati profit. Objedinjene komunikacije označavaju integraciju sustava IP telefonije, konferencijskog sustava, mobilnosti, glasovne pošte, kontakt centra te mobilnih aplikacija i aplikacija za WEB konferencije u jednu jedinstvenu komunikacijsku cjelinu. Takav integriran sustav omogućava jednostavnu, pravovremenu i pouzdanu komunikaciju u realnom vremenu te ubrzavanje poslovnih procesa.

IP Telefonija

Cisco IP Communications sastoji se od aplikacije za procesiranje glasovnog prometa i IP krajnjih točaka. Predstavlja sustav za glasovnu komunikaciju unutar „Cisco Unified Communications“ portfelja. Okosnica sustava je „Cisco Unified Communication Manager“ (CUCM), koji se nametnuo kao idealno rješenje za zamjenu starih analognih PBX sustava. Sustav se odlikuje orijentiranosti prema uslugama i skalabilnosti, s ciljem smanjenja troškova i što jednostavnije komunikacije.

Najveće prednosti implementacije Cisco Unified Communication Managera su skalabilnost, smanjenje IT kompleksnosti, jednostavno upravljanje i održavanje. Sustav je prikladan za tvrtke od 50 od 20.000 korisnika i s više udaljenih lokacija. Po principu „Pay as you grow“ korisnici jednostavno mogu proširiti broj korisnika koristeći istu komunikacijsku platformu. CUCM podržava integraciju s aplikacijama (Outlook, Lotus notes, ..) i „Soft“ klijente što omogućuje komunikaciju preko PC kad su zaposlenici izvan ureda. CUCM je idealan za brzo rastuće tvrtke koje imaju udaljene lokacije i potrebu za što fleksibilnijom infrastrukturom koja može pratiti zahtjeve njezinih korisnika i poslovanja.

Kako bi smanjili vrijeme odaziva i povećali produktivnost klijenata CUCM nudi „Mobility“ i „Presence“ rješenja koja omogućuju korisnicima povećanje produktivnosti.

 • „Cisco Unified Mobility“ je integrirano rješenje unutar CUCM aplikacije što omogućuje jedan pristupni broj za stolni IP telefon, mobilni telefon, „Soft“ klijent
 • „Cisco Unified Presence“ je alat s kojim je mogući uvid u dostupnost klijenta, uspostavljanje glasovnih i video poziva, slanje e-mailova i instant poruka. Pokazao se kao izuzetan alat u kontakt centrima pri nalaženju odgovarajućih stručnjaka za rješavanje problema

Za nesmetanu komunikaciju potrebni su i IP telefoni koji mogu držati korak sa sve zahtjevnijim korisnicima i sve sofisticiranijim funkcijama CUCM-a. Cisco IP telefoni podijeljeni su u četiri serije s ciljem što boljeg omjera uloženog i dobivenog. Ovisno o modelu, IP Telefoni pružaju cijeli spektar mogućnosti razmjene informacija i komunikacije, podržavaju razne aplikacije te osim glasovnih poziva i video pozive. Cisco Cius predstavlja vrh ponude IP telefona koji slijedi trenutni trend „virtualizacije ureda“. Sadržava funkcije IP telefona, HD video i telepresence uređaja i tableta, s naglaskom na mobilnost korisnika.

Cisco Unified Contact Center

Ovo rješenje naslanja se na CUCM sustav i nudi jednostavno, pouzdano i skalabilno rješenje primjereno za sve profile kontakt centara. Cisco Unified Contact Center podržava sva kritična funkcijska područja prema današnjim standardima što uključuje mogućnost usmjeravanja poziva po prioritetima i kategorijama kako bi najbolje udovoljila poslovnim potrebama klijenata, upravljanje elektroničkom poštom, snimanje poziva, upravljanje kvalitetom, integracija s poslovnim sustavima i CRM-om, IVR, funkcije izvještaja i nadzora.

Cisco WebEx Meeting Center

WebEx Meeting Center omogućuje interaktivnu razmjenu dokumenata, audio i video datoteka u realnom vremenu sa svim on-line sudionicima bez obzira gdje su. Koristeći napredne komunikacijske tehnologije, uz video i audio visoke kvalitete, WebEx sustav, kroz razne mogućnosti osobnih postavki, omogućuje visok stupanj produktivnosti. Kako bi sustav bio dostupniji njegovim korisnicima, WebEx je, osim na PC-u, dostupan i na drugim platformama kao što su Cisco Cius, iPad, iPhone, Blackberry, što uvelike doprinosi filozofiji mobilnosti korisnika „Objedinjenih komunikacija“. Pogodan je za sve tvrtke koje imaju potrebu čestih sastanaka zaposlenika na udaljenim lokacijama. Primjerice WebEx je idealan za korištenje srednje velikim trgovačkim lancima za podnošenje poslovnih izvještaja, u medicini može pridonijeti jednostavnijom i bržom komunikacijom i konzultacijama između liječnika, u graditeljskim i proizvodnim procesima pruža mogućnost izmjene projekata na licu mjesta.

Temelj objedinjene komunikacije predstavljaju IP mreže koje podržavaju IP telefoniju te prijenos podataka, slike, zvuka i drugih medija. Tvrtka STORM Computers osigurava optimalno korištenje mrežnih kapaciteta tijekom brzog i pouzdanog prijenosa informacija uz minimalno izobličenje. Prijenos slike i zvuka u realnom vremenu preko IP mreža smanjuje troškove održavanja takvih sustava, kao i ulaganja u eventualne paralelne sustave (total cost of ownership).

Mrežna i komunikacijska rješenja

Bežične mreže

Skraćeno vrijeme implementacije komunikacijskih sustava, nedostupnost žičane ili optičke infrastrukture te smanjenje troškova utječu na snažan rast i razvoj bežične tehnologije, koja postaje jedan od temeljnih podsustava suvremenih informacijsko-komunikacijskih arhitektura. Implementacija bežičnog pristupa povećava mobilnost i produktivnost zaposlenika, uz zadržavanje troškova integracije i održavanja na minimalnoj razini.

U odnosu na žičane ili optičke arhitekture, prednosti bežičnih mreža su:

 • Pokrivenost prostora koji nema žičanu infrastrukturu
 • Skalabilnost i robusnost sustava
 • Napredni kriptografski protokoli
 • Integracija sa žičanom mrežom
 • Centralizirano upravljanje pristupnim točkama (access points)
 • Usmjerivačka mreža vanjskih pristupnih točaka (Outdoor Wireless Mesh)
 • Precizna identifikacija uređaja i osoba na tlocrtu (RFID tehnologija)

Bežične mreže bazirane na 802.11 a/g/n standardu (korporativni ili Hot-Spot WLAN) omogućuju korisnicima jednostavan, cjenovno optimalan te siguran pristup mreži, uslugama i poslovnim aplikacijama.

Rješenja tvrtke STORM Computers zasnovana su na CAPWAP (Control And Provisioning of Wireless Access Points) tehnologiji s naglaskom na mogućnost implementacije i naprednih usluga, poput prijenosa video sadržaja u realnom vremenu, fizičkog lociranja korisnika mreže, praćenja pokretne imovine te kontrole proizvodnih procedura i procesa.

STORM Computers priznat je autorizirani pružatelj tehnologije tvrtke Cisco Systems, gdje se posebno ističu bežične mreže zasnovane na "Mesh" tehnologiji.

Mrežna i komunikacijska rješenja

Video konferencije

Primjena videokonferencijskih sustava omogućava korisnicima audio-vizualnu komunikaciju između udaljenih lokacija, u stvarnom vremenu, uz povećanje produktivnosti, brže donošenje odluka, efikasniji timski rad te razvoj komunikacijsko-prezentacijskih vještina. Upravo videokonferencije, kao sastavni dio „Unified Communications“ arhitektura danas doživljavaju veliku ekspanziju.

Cisco TelePresence System je pouzdano, visoko dostupno i skalabilno rješenje, koje ima za cilj najvišu razinu korisničkog iskustva i omogućuje spajanje licem-u-lice s klijentima, partnerima i suradnicima, povećanje produktivnosti kroz više interakcije i manje putovanja. U svom portfelju nudi najpotpuniju infrastrukturu: integrirana komunikacijska arhitektura, objedinjene komunikacije i interoperabilnosti između Cisco i „third-party“ video proizvoda i tehnologija za kolaboraciju.

Ključne komponente infrastrukture Cisco TelePresence portfelja uključuju:

 • Sveobuhvatan softver za upravljanje integriranim planiranjem i mogućnosti izvještavanja, uključujući korištenje alata za mjerenje povrata ulaganja (ROI)
 • Visoke performanse preklapanja za velike, skalabilne, sastanke s više točaka, s robustnom tehnologijom prekodiranja
 • Interoperabilnost s gotovo svim video-tehnologijama, a na zahtjev i medijske usluge kao što su snimanje, streaming, prekodiranje i prijevod
 • Kontrola konferencije: alati za kontrolu kroz sveobuhvatan skup signalizacije i upravljanja pozivima

Kao najbitniju karakteristiku sustava, Cisco ističe doživljaj i kvalitetu korisnika, tako da portfelj TelePresence sustava uključuje:

 • Realistično: Cisco TelePresence soba za najbolju kvalitetu komunikacije licem-u-lice i suradnje
 • Višenamjenska: Cisco TelePresence rješenja za najširi raspon višenamjenskih soba i kolaboracijskih prostora
 • Osobni: Ovisno o potrebama, proizvodi prikladni za male urede, zaposlenike koji rade od kuće, radnike u pokretu
 • Integracija: Cisco TelePresence omogućuje prilagodbu za poslovno uvjetovane aplikacije

Uz niz primjena, uključujući sastanke, high-definition video snimke i emitiranja, doživljaja klijenata, profesionalne usluge kao što su zdravstvo, Cisco TelePresence portfelj podiže interakciju, komunikaciju i kolaboraciju na novu razinu. Stvarajući dodane vrijednosti za korisnike, videokonferencije postaju sve prisutnije u poslovanju srednje velikih i velikih tvrtki, a često se upotrebljavaju i u tijelima državne uprave, zdravstvenom i obrazovnom sustavu. Videokonferencijska rješenja osiguravaju korisnicima skalabilnost i široki spektar primjene, dok jednostavnost korištenja utječe na povećanje produktivnosti i veću usredotočenost na zajednički cilj.

Mrežna i komunikacijska rješenja

Multimedija

Multimedijalna rješenja su visoko funkcionalna rješenja koja omogućavaju korištenje postojećih potencijala mrežne infrastrukture kako bi korisnicima omogućili interaktivnu komunikaciju, bez obzira na fizičke prepreke.

Pored implementacije videokonferencijskih sustava, STORM Computers korisnicima i poslovnim partnerima omogućava i implementaciju sustava centraliziranog upravljanja video sadržajima, Digital Media System (DMS). DMS je sveobuhvatno i fleksibilno rješenje za centralizirano upravljanje nad distribucijom video sadržaja, koje korisnicima omogućava jednostavno kreiranje, upravljanje i objavljivanje visokokvalitetnih video sadržaja. DMS sustav namijenjen je korisnicima s potrebom aktivnog nadzora nad isporukom video sadržaja koji se distribuiraju na udaljene lokacije, unutar i izvan tvrtke.

DMS se sastoji od:

 • Cisco Digital Media Encoders (DMEs) - služe za snimanje i digitalizaciju medija iz raznih uređaja u različite digitalne formate za emitiranje uživo ili na zahtjev preko IP mreže
 • Cisco Digital Media Manager (DMM) - web bazirana aplikacija za centralizirano upravljanje sadržajima
 • Cisco Digital Media Players (DMPs) - uređaji koji služe za distribuciju video sadržaja na medije. Ovisno o modelima i korisničkim potrebama imaju mogućnost podrške za formate visoke i standardne razlučivosti

DMS sustav omogućava:

 • Obuku zaposlenika, kupaca i partnera uz uštedu novca na putne troškove
 • Mogućnosti rasta dobivene sa promocijom proizvoda i mogućnostima oglašavanja
 • Komunikacija putem videa, koju je sada sigurno i jednostavno pretraživati i dijeliti, što je čini lako dostupnim, skalabilnim i troškovno-učinkovitim oblikom komunikacije
 • Isporuka informacija putem video i digitalnih medija među organizacijama što povećava produktivnost, ubrzava vrijeme odaziva na tržištu, omogućuje brže donošenje odluka te promiče razmjenu stručnih znanja

Banke, osiguravajuće kuće te trgovački lanci među prvima su prepoznali vrijednosti ovog skalabilnog rješenja. Što im uz primjenu RFID tehnologije osigurava pravovremeno planiranje i plasiranje ciljanih aktivnosti, ovisno o profilu kupaca.

Mrežna i komunikacijska rješenja

NOC

NOC rješenja za udaljeni nadzor

Automatizirani nadzor nad funkcioniranjem informacijsko-komunikacijskog sustava je vrlo bitan zahtjev čija važnost raste proporcionalno s povećanjem broja uređaja odnosno poslovnom kritičnošću usluga koje ti uređaji realiziraju.

U tom smislu NOC (Network Operating Center) predstavlja idealno rješenje za centralno i učinkovito upravljanje poslovnim sustavom. Praćenje raspoloživosti uređaja, odnosno pravovremeno interveniranje u slučaju incidenta, ispada ili degradacije funkcionalnosti značajno će definirati krajnju razinu raspoloživosti usluge, što je pak parametar vrlo često definiran u raznim dogovorima prema klijentima (Service Level Agreement).

NOC sustav tvrtke STORM Computers skup je alata za nadzor i upravljanje IT infrastrukturom korisnika i centralna funkcija u kontroli raspoloživosti sustava i njegovih usluga. No, osim te funkcije NOC također daje informacije koje doprinose proaktivnom upravljanju uslugama na temelju analize trendova pojedinih parametara (zauzeće relevantnih resursa uređaja).

Sastavni dio NOC sustava je:

 • Zaprimanje, distribucija i kontrola incidenata
 • Upravljanje procesom rješavanja problema (Service desk sustav) koji korisniku kroz prijateljski oblikovano sučelje, omogućava postavljanje tehničkih upita, prijavu problema te praćenje statusa rješavanja problema

Korisnici usluga STORM Computers-a imaju i mogućnost ugovaranja stalnog nadzora IT infrastrukture poput mrežne opreme, poslužiteljske infrastrukture ili aplikativnih rješenja u režimu 24/7. Sastavni dio rješenja je i mjesečno izvještavanje o kvaliteti komponenta mreže, s ciljem lakše identifikacije problematike te planiranja daljnjeg razvoja.

Konfiguriranjem i implementacijom ovog sustava, kao jedne od centralnih komponenti upravljanja IT uslugama, STORM Computers realizira zahtjeve međunarodne norme ISO 20000 koji definira kriterije potrebne za osiguranje upravljanjem kvalitete IT usluga, čime pruža klijentima garanciju o svojim tehničkim ali i organizacijskim kompetencijama.

Mrežna i komunikacijska rješenja

RFID/WIFI

Konstantno ubrzavanje poslovnih procesa nametnulo je RFID (Radio Frequency Identification) tehnologiju kao neizbježnog čimbenika moderne IT infrastrukture.

U portfelju proizvoda i usluga STORM Computers-a posebice se ističu RFID rješenja tvrtke Aeroscout (aktivni WiFi tagovi, praćenje, lociranje, kontrola fizičkog pristupa ili prolaza kroz poslovne prostore, integracija s telefonskom infrastrukturom) te rješenja zasnovana na impulsnoj lokacijskoj tehnologiji tvrtke Time Domain, koja omogućava izvedbu kontrole fizičkog kretanja na otvorenim prostorima.