Storm Computers Storm Computers

Tehnologija

Arhitektura za bolju automatizaciju modernog podatkovnog centra

Datum objave:
23.03.2022.

Ako znamo da preko 69% kompanija koristi Cloud rješenja na više strana i da tradicionalne troslojne mreže (Access-Aggregation-Core) više ne mogu pratiti rastuće poslovne potrebe organizacija, vrijeme je za novo inovativno rješenje koje spaja više različitih mjesta za podatke u jedno unificirano rješenje. To se može ostvariti softverski definiranim umrežavanjem.

Koji su to zapravo izazovi?

Svijet je zakoračio u eru automatiziranog upravljanja infrastrukturom, što nije jednostavno za tvrtke jer moraju redizajnirati jezgru sustava i svoje procese. U stručnim terminima, treba se odraditi od pripreme topologije, segmentacije, do kataloga standardiziranih usluga i postupne migracije kako bi izgradili održiv model sigurnog podatkovnog središta. Pri tome inženjeri moraju uzeti u obzir i optimizaciju infrastrukture, kontinuitet poslovanja, hibridna rješenja u oblaku i nadogradnje jezgrene mreže, točnije, podatkovnih središta. U podatkovnim centrima to znači uvođenje automatizacije softverske upravljačke infrastrukture za podršku aplikacijama odnosno poslovnim ciljevima korisnika.

U slučaju da vaša tvrtka koristi više podatkovnih centara i Cloud rješenja, moguće je da postoje problemi agilnosti koji se očituju u instant dostupnosti aplikacija i njihovom skaliranju. IT odjelu glavobolje u ovakvom scenariju stvaraju dostupnost i oporavljanje od katastrofa te sigurnost.

Cisco ACI je prava arhitektura za siguran data centar

Softverski definirano umrežavanje (SDN) ključna je komponenta u modernizaciji vašeg podatkovnog središta kako bi se zadovoljila nova i rastuća očekivanja. Tu na scenu stupa Cisco rješenje ACI (Application Centric Infrastructure) kojim možete modernizirati svoj podatkovni centar kroz arhitekturu dvoslojne topologije mrežne jezgre za prijenos podataka (Leaf & Spine) s kontrolerom (APIC) pri čemu se složenost zadataka prenosi na programski napisane naredbe kontrolera što omogućuje upravljanje infrastrukturom prilagođeno aplikacijama.

Ovo integrirano rješenje automatizira aplikacijsku infrastrukturu, pojednostavljuje upravljanje i poboljšava skalabilnost, sigurnost, fleksibilnost. Rezultat je brža isporuka aplikacija, smanjena složenost implementacije i bolje usklađivanje između aplikacija i dinamičnih poslovnih zahtjeva za postojeće i sljedeće generacije podatkovnih centara.

Ključnu ulogu koju obavlja Cisco ACI je automatizacija podatkovnih središta, pri čemu se za data centar ne smatra samo klasični podatkovni centar, već sva mjesta na kojima se drže podaci. Cisco ACI rješenje pruža brojne poslovne i IT prednosti - sigurnu, skalabilnu i automatiziranu aplikacijsku infrastrukturu.

Najveći benefiti automatizacije podatkovnih središta

U izazovnom vremenu kada zahtjevi za resursima rastu i sve su tvrtke iz nužnosti prisiljene okrenuti se procesu digitalne transformacije, ključno je imati sveobuhvatno rješenje koje će sve konce infrastrukture imati u svojim rukama. Ovo su neke od ključnih prednosti Cisco ACI rješenja:

ACI rješenje u praksi - case study mStart

Naš tim je implementirao napredno softverski definirano rješenje (SDN) za podatkovna središta u tvrtki mStart, vodećem pružatelju tehnoloških usluga u regiji. Projekt se sastojao od implementacije Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) rješenja za upravljanje mrežnim okruženjem u podatkovnim središtima te migracije servisa, čime je mStart napravio uspješnu transformaciju na softverski definiranu tehnologiju podatkovnog središta - tehnologiju budućnosti.

“Implementacijom ACI rješenja u mStartu napravljen je redizajn distributivne okosnice i mreže podatkovnog središta uvođenjem dinamičkih usmjerivačkih protokola. Time je osigurano da prilikom ispada bilo koje komponente sustava distribucije i/ili mreže podatkovnog središta sustav i dalje bude visoko dostupan automatskim usmjeravanjem prometa iz bilo kojeg podatkovnog središta”, istaknuo je Nikola Pentek, voditelj projekta sa strane STORM-a.

“Mogućnost konfiguracije, nadzor i upravljanje kompletnim mrežnim okruženjem u podatkovnim središtima iz jedne upravljačke točke je definitivno najveća prednost ACI rješenja. Uvođenjem softverski definirane tehnologije podatkovnog središta unaprijeđena je otpornost sustava i raspoloživost pristupa na aplikacijske grupe s minimalnim vremenom prekida u slučaju ispada pojedine komponente sustava ili cijelog podatkovnog središta”, istaknuo je Srđan Bašić, glavni specijalist u odjelu komunikacija u mStartu.

STORM ima široku implementacijsku bazu u području Cisco tehnologija, dugogodišnje iskustvo, certifikaciju te know-how što nam omogućava uspješne implementacije kompleksnih projekata kakav je bio i ovaj odrađen u suradnji s mStart timom.

Želite saznati kako se ACI rješenje može implementirati u vaše mrežno okruženje? Kontaktirajte naš odjel prodaje na prodaja@storm.hr. Više o rješenju na linku.