Storm Computers Storm Computers

Blog

Consumption-based infrastruktura – budućnost je stigla u STORM!

Datum objave:
22.07.2021.

Ponuditi korisnicima optimalna rješenja po mjeri njihovog poslovanja uvijek je bila nit vodilja našeg poslovanja. Prateći najnovije trendove na tržištu, u suradnji s tvrtkom HPE u mogućnosti smo svojim korisnicima ponuditi i upotrebu consumption-based infrastrukture. Model „plaćati samo ono što se koristi“ donosi tvrtkama fleksibilnost u pogledu skaliranja resursa na više odnosno niže, prema trenutnoj potrebi. Više o ovom modelu možete pročitati u članku.

HPE je odlučio tržištu ponuditi IT resurse kao uslugu koju će korisnik plaćati kroz mjesečne račune prema stvarnoj potrošnji, a ti će se resursi, za razliku od klasične Cloud priče, nalaziti na korisnikovoj lokaciji. Pod resurse koji će biti dostupni na ovaj način spadaju HPE poslužitelji, sustavi za pohranu podataka, SAN switchevi i uređaji za backup podataka.

O čemu se tu radi i zašto je taj modalitet bolji od najma resursa u javnom Cloudu ili od kupovine vlastite IT infrastrukture?

Pri kupovini vlastite IT infrastrukture dimenzioniranje iste se radi kako bi se zadovoljilo vršno opterećenje i planirani budući rast. Time korisnik, osim što radi kapitalnu investiciju i opremu plaća odmah, sredstva veže u resurse koji trenutno nisu potrebni ili su potrebni u samo određeno vrijeme u mjesecu ili godini, ali su kupljeni jer korisnik misli da će mu trebati u budućnosti. Trebali oni u budućnosti ili ne, korisnik ih je platio i prije nego ih je počeo koristiti što nije optimalno jer je ta sredstva mogao uložiti u svoje primarno poslovanje.

Ono što opcijom consumption-based infrastrukture HPE nudi, a trenutno ne nudi nitko drugi na tržištu, plastično ću objasniti na primjeru.

Poslovni modeli zasnovani na potrošnji omogućavaju potrošačima da proizvode i usluge koriste samo po potrebi, odnosno da plaćaju samo resurse koji su zaista upotrebljeni i to samo za period za koji su se koristili.

Korisnik trenutno ima potrebu za IT resursima koji su definirani kao 60 mjernih jedinica. Mjerna jedinica se definira kao ukupna potrošnja onih resursa koji se mjere, a to su npr. zauzeće memorije poslužitelja, broj TB koji se koriste na sustavu za pohranu podataka i sl.  HPE korisniku isporuči na njegovu lokaciju IT resursa u vrijednosti 70 mjernih jedinica. Korisnik svaki mjesec dobiva račun za točno onoliko koliko je taj mjesec potrošio mjernih jedinica. U početku je to tih 60 jedinica.

Kad mu mjesečna potrošnja poraste na 65 jedinica, HPE mu na njegovu lokaciju dostavi još IT resursa u vrijednosti novih 5 jedinica (ukupno 75), a plaća mjesečni račun za tih stvarno utrošenih 65 jedinica.

Ugovori za ovakav najam IT resursa se mogu potpisati na više godina 2, 3, 4, 5…prema želji i potrebi korisnika.

Također, HPE garantira da će cijena mjerne jedinice biti identična na početku ugovora kao i za 3 ili 5 godina, odnosno za cijelo vrijeme trajanja ugovora. Dapače, ako će potrošnja resursa rasti cijena će po mjernoj jedinici čak i padati. Razlog tome su razredi potrošnje npr. za potrošnju TB u razredu od 0 do 50TB korisnik će 1TB plaćati mjesečnu cijenu x, a u razredu od 50 do 100TB, za 1TB će plaćati mjesečnu cijenu x minus npr. 10% itd.

Da li je consumption-based model isplativ?

Prednosti ovakvog načina najma IT opreme su očite. U svijetu u kojem mješavina lokalnog, javnog i privatnog sustava, kao i cloud aplikacija, čine IT infrastrukturu, tradicionalni modeli ne mogu pružiti pravi balans agilnosti, kontrole i skalabilnosti. Da bi se održala konkurentska prednost nužan je IT model koji pomaže da se tvrtka brzo prilagodi promjenjivom tehnološkom okruženju. I upravo to je najveća prednost IT infrastrukture zasnovane na potrošnji. To je model koji omogućava da platite samo one resurse i kapacitete koji su vam nužni u danom trenutku, čime se smanjuje CapEx, kao i troškovi koji su povezani s tradicionalnim procesima nabavke.

Ovakvi modeli IT potrošnje omogućavaju brzo proširenje infrastrukture kada je potrebno udovoljiti zahtjevima novih projekata.

Nemate kapitalnu investiciju u IT opremu te ta sredstva možete preusmjeriti u sve ono što vas može učiniti konkurentnijim na tržištu na kojem nastupate (novi proizvodi, razvoj…).

Plaćate samo ono što taj mjesec i potrošite, cijene najma su unaprijed dogovorene za svo vrijeme trajanja ugovora i nema neugodnih iznenađenja.

Fleksibilni ste što se tiče skaliranja resursa na više i na niže, vrijeme nabave nove opreme se skraćuje.

Oprema nije negdje u Amazon ili Google Cloudu već na vašoj lokaciji te vam dogovorene SLA-ove garantiraju poznati ljudi s kojima već surađujete iz HPE-a i naši kolege iz STORM-a.

Za više detalja o ovoj opciji, slobodno se javite našem Odjelu prodaje na prodaja@storm.hr.